Rusija i Iran odustaju od dolara! Peskov najavljuje tektonske promene

18.07.2022

11:54

0

Moskva i Teheran pouzdani dugogodišnji partneri

Rusija i Iran odustaju od dolara! Peskov najavljuje tektonske promene
dolari Rusija Iran - Copyright Profimedia Pixabay

Neprijateljske akcije Zapada komplikuju trenutnu ekonomsku situaciju u Rusiji, ali ona je bolja nego što su očekivali naši neprijatelji, izjavio je danas predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov koji je najavio i da će Moskva i Teheran odustati od plaćanja u dolarima.

- Naravno da neprijateljske sankcije Zapada komplikuju trenutnu ekonomsku situaciju u Rusiji, ali stanje je znatno bolje nego što su očekivali kada su pokušali da blokiraju rusku ekonomiju uvođenjem sankcija - poručio je Peskov.

Osim toga, najavljeno je da će Rusija i Iran "napustiti" dolar u budućim bilateralnim transakcijama.

Kako navode iz Moskve, dve zemlje bi uskoro mogle da sklope sveobuhvatan sporazum o saradnji, pošto jačaju veze.

Peskov se obratio prilikom posete Vladimira Putina Iranu, navodeći da su Moskva i Teheran pouzdani dugogodišnji partneri.

Profimedia
Peskov

- Svi znamo da su trgovinsko-ekonomski odnosi dve zemlje prošle godine premašili četiri milijarde američkih dolara, iako je možda pogrešno računati to u američkim dolarima, a vremenom ćemo se verovatno udaljavati od ove prakse kako razvijamo našu saradnju u bankarskom finansijskom sektoru - rekao je Peskov u intervjuu za iransku državnu televiziju.

Zvaničnik je rekao i da je samo u poslednjih nekoliko meseci trgovinska razmena između Rusije i Irana povećana za 31 odsto.

Peskov je komentarisao i zapadne sankcije i istakao da Rusija i Iran imaju mogućnost da izgrade dobru saradnju, što će smanjiti posledice sankcija.

Prema njegovim rečima, ovo nije prva decenija da se Iran nalazi pod sankcijama i on se dobro adaptirao na njih, kako bi razvio i poboljšao blagostanje svog naroda uprkos sankcijama. On je istakao da se takođe i Rusija navikla na sankcije, dodajući da su ograničenja protiv zemlje uvedena još od vremena SSSR-a.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike