Oči sveta uprte u Teheran – sastanak tri sile: SAD faktor destabilizacije!

19.07.2022

19:20 >> 19:42

0

Iranske i ruske kompanije potpisale su u Teheranu ugovor o do sada najvećoj investiciji u Iranu po kome će ruske kompanije uložiti 40 milijardi dolara u iransku naftnu industriju i gas

Oči sveta uprte u Teheran – sastanak tri sile: SAD faktor destabilizacije!
Putin Erdogan Ebrahim (8) - Copyright Iranian Presidency Office via AP

Oči sveta uprte su u trojni sastanak predsednika Irana, Rusije i Turske u Teheranu – posvećen izvozu ukrajinske pšenice i saradnji u oblasti energetike. Za Putina samit je prilika da ojača vojni i ekonomski otpor sankcijama i naoružavanju Ukrajine. Ruski "Gasprom" i Iranska nacionalna naftna kompanija potpisali su sporazum vredan desetine milijardi dolara. Time Moskva dobija ključnu rutu za zaobilaženje sankcija i izvoz nafte, dok Vašington navodi da Rusija traži dronove od Irana za rat u Ukrajini, što je Rusija demantovala.

Deblokada ukrajinskog žita iz Crnog mora, da bi se ublažila svetska kriza hrane – među glavnim je temama predsednika Putina, Raisija i Erdogana u Teheranu. Rusija će učiniti sve da ukrajinsko žito stigne na svetska tržišta, kaže Putin i dodaje da situacija u Ukrajini nije toliki razlog za pomenutu krizu. Kaže da Kijev sam sprečava izvoz, paljenjem žita u Marijupolju i miniranjem Crnog mora.

Iranian Presidency Office via AP
 

Iranske i ruske kompanije potpisale su u Teheranu ugovor o do sada najvećoj investiciji u Iranu po kome će ruske kompanije uložiti 40 milijardi dolara u iransku naftnu industriju i gas.

Iran, koji je dugo pod sankcijama Zapada, oslanja se na prodaju nafte Aziji, posebno Kini. Zbog sukoba u Ukrajini i sankcija – i Rusija se sve više okreće tim tržištima, što bi moglo da pojača nadmetanje u prodaji nafte.

"Rusi žele da završe brzo koridor Sever-Jug, kako bi mogli da trguju iz Irana po zemljama Persijskog zaliva i u Indijskom okeanu. To bi bilo od velike koristi za Ruse, mogli bi da izvoze žito i drugu robu iz Irana. I Turska želi da reši ekonomske probleme usled rata u Ukrajini", objašnjava Muhamad Malandi, analitičar iz Teherana.

Putin nastoji da ojača odnose i sa Turskom, članicom NATO-a, koja je dozvolila da se Alijansa proširi duž ruskih granica.

Erdogan se poslednjih godina približio Putinu i jedan je od najaktivnijih posrednika između Putina i Zelenskog. Novim ekonomskim sporazumom Turska i Iran će utrostručiti trgovinu.

"Problem za Tursku i Iran su Radnička partija Kurdistana i druge terorističke organizacije. Zajedno ćemo nastaviti borbu protiv njih. Naše dve zemlje dogovorile su i povećanje trgovinske saradnje za 30 milijardi dolara", kaže Erdogan.

"Da bismo obezbedili naše granice moramo se zajedno boriti protiv terorista. Odbacili smo dvostruke standarde Zapada po pitanju terorizma", naglašava predsednik Irana Ibrahim Raisi.

Na dnevnom redu samita je traženje političkog rešenja za sukob u Siriji. Ankara je objavila novu vojnu ofanzivu na severu Sirije, ali su Rusija i Iran upozorili Tursku zbog te vojne akcije.

Iranski predsednik poručio: SAD van Sirije!

Američke trupe moraju da napuste Siriju i taj deo Bliskog istoka što je pre moguće, poručio je danas predsednik Irana Ebrahim Raisi na početku trilateralnog samita sa predsednicima Rusije Vladimirom Putinom i Turske Tajipom Erdoganom, posvećenog rešenju krize u Siriji.

-Neophodno je da američke snage što pre napuste region, uključujući Siriju - rekao je Raisi i ocenio da je nelegalno prisustvo američkih snaga faktor destabilizacije u regionu, prenose RIA Novosti.

Iranski predsednik je optužio SAD za krađu resursa iz Sirije, uključujući i naftu, a takođe je osudio izraelske napade na teritoriju Sirije.

AP Photo/Vahid Salemi
 

On je ocenio da "sirijska kriza nema vojno rešenje" i izrazio uverenje da je neophodno održati i dalje razvijati format Asatane koji se, kako je naveo, "pokazao kao delotvoran".

- Posle skoro 11 godina od početka rata u Siriji, Iran je i dalje uveren da je jedini način da se kriza u Siriji reši politički. Vojni koraci ne samo da nisu izlaz, već će dovesti i do pogoršanja situacije - upozorio je Raisi.

Predsednik Irana je poručio da bi o sudbini Sirije trebalo da odlučuje sirijski narod, bez uplitanja stranog faktora, uz snažno prisustvo sirjske armije koja bi čuvala integitet zemlje.

Format Astane je platforma formirana nakon niza sastanaka pripadnika različitih organizacija sirijske opozicije u Astani, kako se nekada zvala kazahstanska prestonica Nur Sultan.

Putin: Rusija podržava suverenitet Sirije
Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je večeras na trilateralnom samitu procesa iz Astane sa kolegama iz Turske i Irana, Redžepom Tajipom Erdoganom i Ebrahimom Raisijem, da je neophodno stvoriti uslove da sirijski narod izabere put razvoja bez spoljnog mešanja, ističući da Rusija polazi od principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Putin je primetio značajno smanjenje nivoa nasilja u Siriji i početak političkog i diplomatskog procesa.

- Važno je da su Sirijci pokazali spremnost da pregovaraju, traže i pronalaze konsenzus i rešenja o prioritetnim pitanjima koja se odnose na buduću strukturu njihove suverene države - rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, neophodno je obezbediti nesmetan pristup Sirijaca humanitarnoj pomoći i uključiti u to druge članice međunarodne zajednice. Pozvao je i na trajni prekid terorizma u Siriji i ukazao na "destruktivnu politiku Sjedinjenih Amerčkih Država" u toj zemlji.

On je istakao da posebno zabrinjava stanje na teritorijama koje ne kontrolišu sirijske vlasti.

- Vidimo da iz ovih regiona izviru stvarne pretnje kriminalom, ekstremizmom, separatizmom. Tome u velikoj meri doprinosi destruktivna politika zapadnih država na čelu sa SAD - poručio je Putin.

On je pozvao kolege iz Turske i irana da naredni samit procesa Astane bude održan u Rusiji.

Format ili proces Astane je platforma formirana nakon niza sastanaka pripadnika različitih organizacija sirijske opozicije u Astani, kako se nekada zvala kazahstanska prestonica Nur Sultan.

Erdogan: Kurdska milicija YPG nastoji da podeli Siriju
AP Photo/Vahid Salemi
 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da kurdska milicija Jedinice narodne odbrane (YPG) uz stranu podršku preduzima korake da podeli Siriju i ukazao da bi sirijskom narodu koristilo da se oslobodi YPG.

Govoreći u Teheranu na trilateralnom sastanku posvećenom Siriji, sa liderima Rusije i Irana, Erdogan je izjavio da vidi da Rusija i Iran razumeju zabrinutost Turske za bezbednost, poručivši da reči nisu dovoljne, prenosi Rojters.

Predsednik Turske je rekao da će se borba Turske protiv pripadnika različitih milicija i YPG, koju smatra terorističkom organizacijom, nastaviti uprkos protivljenju Rusije i Irana, i bez obzira ko ih podržava.

Ankara je od 2016. godine sprovela četiri vojne operacije u severnoj Siriji i zauzela stotine kvadratnih kilometara sirijske teritorije uglavnom ciljajući YPG, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike