Kako je prošla prva Bajdenova poseta Bliskom istoku: Jedna zemlja nudi rešenje za energetsku krizu, ali Zapad neće ni da čuje

18.07.2022

07:19

0

Autor: N. Pavlović

Američki lider je dosta tražio, a malo ponudio

Kako je prošla prva Bajdenova poseta Bliskom istoku: Jedna zemlja nudi rešenje za energetsku krizu, ali Zapad neće ni da čuje
bajden1 - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Saudijska Arabija je spremna da poveća naftnu proizvodnju na maksimalno 13 miliona barela dnevno, ali nema kapaciteta da pumpa više, naveo je tamošnji prestolonaslednik Muhamed bin Salman tokom obraćanja na američko-arapskom samitu u Džedi.

- Kraljevina je najavila povećanje proizvodnje na 13 miliona barela nafte dnevno, ali posle toga neće imati dodatne kapacitete za povećanje - preneo je portal iz UAE The National.

Muhamed bin Salman je takođe rekao da svetska javnost treba da udruži snage kako bi se podržala globalna ekonomija, ali je istakao da nerealne politike, kada je reč o energentima, mogu samo pogoršati situaciju.

AP Photo/Andrew Harnik
 

- Usvajanje nerealnih mera kako bi se smanjile emisije, izbacujući glavne izvore energije, u narednim godinama će dovesti do inflacije bez presedana i rasta cena energenata i nezaposlenosti, a pogoršaće i ozbiljne društvene i bezbednosne probleme - dodao je.

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden se sastao sa saudijskim princem tokom svoje prve posete Bliskom istoku, tokom koje je Rijad želeo da zamoli da poveća naftnu proizvodnju kako bi se uneo balans na tržište nakon uvođenja sankcija Rusiji.

Saudijska Arabija je jedan od najvećih svetskih izvoznika, ali i vodećih proizvođača nafte u okviru grupe OPEC. Trenutno, ispumpavaju 12 miliona barela dnevno, a do 2027. godine su imali plan da proizvodnju povećaju na 13 miliona barela. Princ Muhamed nije otkrio da li se taj vremenski rok sada promenio.

Kada su ruske trupe ušle u Ukrajinu, Zapad je Moskvi nametnuo velike sankcije pozivajući na totalni bojkot ruskih energenata. SAD su prestale da uvoze rusku naftu ranije ove godine, a EU je najavila da će do kraja 2022. pokušati da se oslobodi ruskih energenata, mada nije jasno kako misle zaista to da ostvare s obzirom na to da su i sami isticali da bi to moglo biti pogubno po ekonomije država članica.

AP Photo/Evan Vucci
 

Zbog svega toga Vašington pokušava da se cenjka sa Rijadom, a veliku prepreku im predstavljaju i Kina i Indija koje su odbile da se pridruže uvođenju sankcija.

Riskantan potez

Iako je Bajden više puta napominjao da će Saudijsku Arabiju pretvoriti u "državu pariju" i zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, iza čije likvidacije navodno stoji prestolonaslednik lično, promenio je ploču kada su se cene nafte udvostručile.

- Naftna politika u Saudijskoj Arabiji je prilično kompletirana. Oni nadgledaju tržište i povlače poteze u skladu sa potražnjom. Ne mogu da učine više od toga jer to neće pomoći tržištu i članicama OPEK. Saudijska Arabija je obavezana ugovorima tako da ne može sama da odlučuje tek tako - naveo je politički analitičar iz Rijada Ahmed al Ibrahim.

Prema njegovim rečima, dodatno crpljenje nafte bi narušilo ravnotežu, a većina članica OPEC+ je već dostigla svoj maksimum proizvodnje.

Sa druge strane, Saudijska Arabija i UAE traže od SAD konkretnu posvećenost kako bi se poboljšali međusobni odnosi.

Bajden je obećao da će SAD biti potpuno angažovane na Bliskom istoku i da neće dopustiti da vakuum popune Kina, Rusija ili Iran.

Mandel Ngan/Pool Photo via AP
 

- Moraćemo da držimo predsednika Bajdena za reč da neće okrenuti leđa regionu i da će Amerika braniti svoje interese u regionu. Međutim, vreme će pokazati koliko je to istina - rekao je doktor Abdulhalek Abdula, profesor političkih nauka na Univerzitetu Emirata.

Rijad je prethodno negodovao što je Vašington pauzirao ugovor o prodaji oružja, i što se fokus premestio na Evropu.

Prema rečima Abdule, Bajdenova administracija je preokupirana Ukrajinom i rivalom Kinom.

Kašogijev slučaj

Bajden je, očekivano, morao da pomene slučaj ubistva novinara Kašogija, a Rijad je napomenuo da je sprovedena opsežna istraga i da je osam muškaraca osuđeno. Čak je Kašogijev sin Salah rekao da su sudije bile pravedne prema njegovoj porodici i da je "pravda dostignuta".

Prema pojedinim analitičarima, Bajdenove opaske da je princ Salman naredio ubistvo izrečene su samo zato što Ameriku u novembru čekaju međuizbori.

- Čak i kada je ovde u regionu, Bajden se obraća publici u Americi - smatra Abdula.

Princ je zauzvrat pomenuo kako su američka vojska i CIA mučili zatvorenike u Iraku i da je, iste godine kada je ubijen Kašogi, ubijeno 248 novinara širom sveta, a da niko o njima ne govori.

Profimedia
Kašogi

- Da li je Bajden dobio sve što je želeo posle sastanka u Džedi? Mislim da ukoliko ode sa mišlju da sada ima posla sa novim liderima Zaliva, onda to zaslužuje poštovanje, a novi zalivski lideri nisu poput starih. Imaju nove planove, nove poglede na svet. Imaju sopstvene vizije - smatra Abdula.

Prestolonaslednikova poruka

Kako su naveli saudijski zvaničnici, sastanak Džoa Bajdena i princa Muhameda je trajao tri sata, a razgovarali su o mnogim temama.

Prema izvorima, princ je poručio da nametanje vrednosti jedne države drugoj i to silom nije produktivno, kao što su pokazali neuspesi SAD u Iraku i Avganistanu. U skladu sa tim, ukoliko SAD budu želele da sarađuju samo sa zemljama čije vrednosti i principe dele 100 odsto, neće im ostati niko za saradnju osim zemalja NATO, smatra princ.

Kako je poručio, dve zemlje moraju koegzistirati uprkos razlikama.

AP Photo/Evan Vucci
 

Iran ima keca u rukavu

Muhamed Marandi, medijski savetnik tima za nuklearne pregovore Irana, kaže da je njegova zemlja spemna za sklapanje sporazuma sa Vašingtonom, ali da i Amerikanci moraju da istupe, a ne da "uzmu svoj deo kolača i pojedu ga".

Iran je u nuklearnim pregovorima sa Zapadom od novembra 2021. godine. Zapad je više puta napomenuo da Iran treba da pruži garancije da će moći da prati njihov nuklearni program, a Iran je negirao da se on koristi u vojne svrhe i tražio je ukidanje svih sankcija kako bi se uvela puna primena nuklearnog sporazuma.

Kako kaže Marandi, ti uslovi nisu ispunjeni i veoma mu je čudno da Vašington ne čini više u trenutku kada je svet u energetskoj krizi.

Prema njegovim rečima, Amerika nije u jakoj poziciji da deluje protiv Irana tako da je najbolja opcija da se postigne dogovor i da se iranska nafta uvede na evropsko tržište.

Iran, prema procenama, pruža rezerve od 157 miliona barela, a to je 13 odsto onoga što može da ponudi OPEK.

AP Photo/Martin Meissner, File
 

Ipak, zbog sankcija, Evropa bojkotuje iransku naftu. Sa druge strane, Teheran je svoje usluge ponudio Aziji gde je pronašao lojalne klijente u vidu Kine i Indije.

- Nema nestašice kupaca. Dok govorimo, Iran prodaje više nafte po tržišnim cenama. Tako da posao ide prilično dobro. Ukoliko bi se ukinule sankcije, mogli bismo da povećamo proizvodnju - naveo je Marandi.

Međutim, teško da će u skorije vreme doći do ukidanja sankcija Iranu posebno jer u regionu ima zemalja koje smatraju da će se Teheran tako učvrstiti. Iran bi mogao onda da uloži u vojsku i nuklearne kapacitete što bi određene arapske zemlje zabrinulo zbog čega postoje sumnje da bi države Zaliva mogle da oforme odrambeni savez.

Marandi je uveren da takav pakt ne bi mogao da parira Iranu.

- Ne postoji država u regionu koja bi mogla da bude rival Iranu. Naš jedini rival su SAD. Izrael i Saudijska Arabija su mali i slabi. Iran je najrazvijenija zemlja u vojnom smislu u zapadnoj Aziji - istakao je.

Kako je zaključio CNN, Bajden je otputovao na Bliski istok da bi potražio rešenja za probleme koji ga muče kod kuće - visoke cene energenata.

Međutim, poseta nije dovela do konkretnih sporazuma. Ipak, nije još sve gotovo jer Bajden smatra da će OPEK uskoro nešto preduzeti, a naredni samit bi trebalo da se održi početkom avgusta.

Države OPEKA (Organizacija zemalja izvoznica nafte) su: Alžir, Indonezija, Iran, Irak, Kuvajt, Kongo, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, UAE i Venecuela.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike