Nemačkoj smeta Erdoganova fotografija sa Putinom i Raisijem: To je izazov za NATO!

23.07.2022

10:27

0

Autor: 24sedam

Ministarka spoljnih poslova kritikovala je predsednika Turske zbog bliskih veza sa kolegama iz Irana i Rusije

Nemačkoj smeta Erdoganova fotografija sa Putinom i Raisijem: To je izazov za NATO!
Putin Erdogan Ebrahim (2) - Copyright Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok kritikovala je u intervju koji je dala listu „Bild“ predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana zbog zajedničke fotografije s predsednicima Rusije i Irana, Vladimirom Putinom i Ebrahimom Raisijem.

- To što je turski predsednik na toj fotografiji je, blago rečeno, izazov za NATO, ako se tako može kazati - istakla je ona.

Ministarska spoljnih poslova, koja je na ovu poziciju došla krajem prošle godine kada je njena stranka Zalenih ušla u koaliciju sa još dve partije kako bi se formirala Vlada Nemačke, dodala da je to „jednostavno neshvatljivo“.

AP Photo/Andreea Alexandru
Analena Berbok

Ona je reagovala i optužbe zbog „sporih“ isporuka oružja Kijevu, na šta je odgovorila neodređeno, rekavši da „cilj Nemačke nije da obmanjuje svoje evropske susede“, dodajući da Berlin ne može tek tako da zameni tenkove.

Lideri Rusije, Turske i Irana sastali u utorak na trilateralnom samitu u Teheranu gde je i nastala zajednička fotografija, koja se, po svemu sudeći, ne dopada članicama Alijanse.

Ukrajina je više puta tražila od zapadnih zemalja da usklade isporuke oružja. Istovremeno, Kijev je nekoliko puta optuživao Nemačku zbog presporog tempa isporuke raznog naoružanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike