EU popušta sankcije: Odmrznuće sredstva pojedinih ruskih banaka zbog nestašice hrane

19.07.2022

10:44

0

Autor: N. Pavlović

Evropska unija je do sada uvela šest paketa sankcija

EU popušta sankcije: Odmrznuće sredstva pojedinih ruskih banaka zbog nestašice hrane
zastava eu rusija profimedia-0273049478 - Copyright 24sedam/Profimedia

Evropska unija će odmrznuti određena sredstva u vlasništvu pojedinih ruskih banaka kako bi se dozvolile transakcije za trgovinu hranom i đubrivom.

Brisel, navodno, namerava da olakša izvoz hrane iz ruskih i ukrajinskih luka što je bilo onemogućeno u svetlu jakih sankcija koje je Zapad nametnuo Moskvi.

Prema podacima Oragnizacije za hranu i poljoprivredu UN, prošle godine su Rusija i Ukrajina bile vodeći svetski izvoznici pšenice i kukuruza, a Moskva je i najveći izvoznik đubriva.

Visoki zvaničnik EU, Žozep Borelj, istakao je prošlog meseca da je Unija spremna da ublaži "neželjenu posledicu" sankcija, poput prekida u lancima snabdevanja hranom.

Evropska unija je do sada uvela šest paketa sankcija.

Prethodno je EU najavila da je spremna da doda najveću rusku Sberbanku i ruskog milijardera Andreja Kozicina na listu sankcionisanih pojedinaca i kompanija, zbog toga što podržavaju napad Moskve na Ukrajinu.

Na novom spisku sankcionisanih, od 48 zvaničnika i devet subjekata, koji je pripremila Evropska služba za spoljne poslova (EEAS), nalaze se i lideri ruskog motociklističkog kluba „Noćni vukovi“, glumci, političari, zamenik direktora ruske službe bezbednosti, članovi porodica sankcionisanih oligarha i vojna lica.

Ta mera, za koju se očekuje da će biti usvojena u sredu, dovela bi do broja od ukupno 1.229 pojedinaca koje je EU sankcionisala tokom ruskog rata u Ukrajini, uz 110 kompanija koliko bi se nakon toga našlo na crnoj listi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike