Džonsonovog naslednika čeka veliki haos: Britanija se guši u inflaciji, cene skaču, plate se tope

19.07.2022

21:33

0

Energenti i hrana su sve skuplji, a radnici su sve manje zadovoljni svojim primanjima

Džonsonovog naslednika čeka veliki haos: Britanija se guši u inflaciji, cene skaču, plate se tope
AP22181322703676 - Copyright Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

Radnici u Velikoj Britaniji suočavaju sa najvećim padom vrednosti plata u više od dve decenije, jer zbog rasta cena hrane i energenata na njih odlazi veliki deo zarade.

Realne plate, plate radnika koje uzimaju u obzir inflaciju, pale su za 2,8 odsto između marta i maja u poređenju sa istim periodom prošle godine, pokazuju podaci koje je u utorak objavio Zavod za nacionalnu statistiku (ZNS).

To je najbrži pad od kada je ZNS počeo da vodi evidenciju 2001. godine.

Ranije ovog meseca premijer Velike Britanije Boris Džonson podneo je ostavku nakon što se niz etičkih skandala pokazao previše velikim da bi on opstao na poziciji. Njegov naslednik, o kome se trenutno odlučuje, suočava se sa zastrašujućim nizom ekonomskih i finansijskih izazova.

Mesecima je rast cena energenata i ostale robe na globalnom nivou pomagao da se podstakne inflacija u celom svetu. Peta po veličini svetska ekonomija bila je jedna od najteže pogođenih među najbogatijim nacijama sveta.

Potrošačke cene u Velikoj Britaniji dostigle su 40-godišnji maksimum od 9,1 odsto u maju, najviše među vodećim ekonomijama G7 i predviđa se da će kasnije ove godine porasti iznad 11 odsto, uprkos nizu povećanja kamatnih stopa.

Pixabay
 

I domaćinstva osećaju pritisak. Računi za struju i namirnice bacili su Britance u najgoru krizu troškova života u poslednjih nekoliko decenija. Banka Engleske predviđa da će raspoloživi prihodi pretrpeti svoj drugi najveći pad ove godine od kada je evidencija počela 1964. godine.

Inflacija računa za prehrambene proizvode dostigla je skoro 10 odsto u četiri nedelje zaključno sa 10. julom, prema podacima istraživačke firme Kantar objavljenim u utorak. To znači da Britanci mogu očekivati da će ove godine potrošiti dodatnih 545 dolara na hranu i osnovne potrepštine.

Računi za strujuu, koji su u aprilu porasli za 54 odsto, procenjuju se na najviše 3.000 funti (3.603 dolara) godišnje za milione domaćinstava od oktobra. Tada će vlada sledeći put prilagoditi gornju granicu cene koja ograničava količinu koju dobavljači mogu da naplate kupcima po jedinici.

Vlada Borisa Džonsona obećala je 400 funti (480 dolara) grantova po porodici kako bi pomogla milionima ljudi koji imaju poteškoća u plaćanju računa za struju. Takođe je pokleknula pod pritiskom prošlog meseca i predstavila porez od 5 milijardi funti (6 milijardi dolara) na neočekivane profite naftnih i gasnih kompanija.

Pixabay
 

Visoka inflacija, u kombinaciji sa štetnom politikom Bregzita, zaustavila je rast nacije.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj prognozirala je prošlog meseca da ekonomija Velike Britanije ide ka stagnaciji, sa nultim rastom BDP-a za 2023. To bi bio najgori učinak u G7 sledeće godine.

Funta je takođe oslabila ove godine, izgubivši 11 odsto svoje vrednosti u odnosu na američki dolar, što će verovatno poskupeti uvoz robe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike