Sedmica u svetu: Rizične igre Zapada, Evropska unija u agoniji i planeta u plamenu

17.07.2022

19:17

0

U Velikoj Britaniji počela je da se zahuktava trka za novog premijera, italijanska vlada našla se na ivici kolapsa, a Šri Lanka je nastavila da pokušava da se izvuče iz najveće krize koja ju je zadesila od sticanja nezavisnosti

Sedmica u svetu: Rizične igre Zapada, Evropska unija u agoniji i planeta u plamenu
svet pregled 1607 - Copyright AP Photo/Atef Safad/Pavlo Palamarchuk/Alexander Ryumin/Evgeniy Maloletka

U nedelji za nama (11-17. jula) Rusija je nastavila da oslobađa teritorije Donbasa u Ukrajini, dok je Evropska unija postigla dogovor o još jednom paketu sankcija. U Velikoj Britaniji počela je da se zahuktava trka za novog premijera, toplotni talasi pravili su probleme u mnogim krajevima planete, a Šri Lanka je nastavila da pokušava da se izvuče iz najveće krize koja ju je zadesila od sticanja nezavisnosti. 

Istočnoevropska saga

I ove sedmice savezničke trupe Rusije i republika Donbasa oslobodile su nova naselja, prisilivši ukrajinsku vojsku da se povuče, dok je za to vreme predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obećavao da će vratiti zauzete teritorije. Severna Koreja priznala je nezavisnost Donjecke Narodne Republike, a portparolka ministarstva spoljnih poslova još jednom je ukazala na prljavu i rizičnu igru Zapada, koji "balansira na ivici nukleranog sukoba sa Rusijom".

Ludovic Marin, Pool via AP
Vladimir Zelenski

Zelenski je zapretio Rusiji neprijatnim iznenađenjima, kompanija Lego odlučila je da ode iz Rusije, a otkriveno je da su u nuklearnoj elektrani Zaporožje vršeni nedozvoljeni eksperimenti. Vladajuća Socijaldemokratska partija Nemačke pokrenula je raspravu o isključenju nekadašnjeg kancelara Gerharda Šredera iz stranke zbog bliskih veza sa Rusijom, Moskva i Kijev su postigli sporazum o izvozu žita, a iz Rusije je stiglu upozorenje da bi oružje koje je Zapad slao Ukrajini moglo da mu se vrati kao bumerang.

Ruski predsednik Vladimir Putin razrešio je Dmitrija Rogizina dužnosti šefa Roskosmosa, dok su tamošnji mediji pisali da za njega ima veće planove. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je da li će biti novih pregovora sa Ukrajinom, Nemačka je odlučila da pošalje još oružja Ukrajini, dok je EU izdvojila samo milijardu evra pomoći za Kijev od obećanih devet milijardi. Sve vesti o dešavanjima na istoku Evrope i događajima povezanim sa njima možete pročitati OVDE.

Glavobolje EU

Evropska unija panično priprema plan za slučaj prekida isporuka ruskog gasa, ali bez obzira na to uvođenje novih sankcija je nastavljeno. Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je građanima da će morati da se snađu bez ruskog gasa, dok zemlje članice daju neobične savete stanovnicima koji se plaše predstojeće zime.

Jens Buettner/dpa via AP
 

Nemci su savetovani da kraće peru ruke i da se toplo obuku za posao, austrijsko ministarstvo preporučilo je građanima da se ne kupaju, Mađarska je uvela vanredno stanje zbog energetske krize, a shodno tome zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je Evropa sebi pucala u glavu iz sankionog pištolja.

Haos Džozefa Bajdena

Američki mediji pisali su da saradnici Džozefa Bajdena imaju mnogo probelma sa njim zbog njegovih godina, dok je on nastavio da niže gafove u svom stilu, a njegova supruga Džil ugledala se na njega. U javnost su dospeli novi eksplicitni snimci Bajdenovog bludnog sina, predsednik SAD je, pričajući o masovnoj pucnjavi, omašio ceo vek, pomešao je reči "čast" i "horor" pričajući o Holokaustu, a da njegovom rejtingu nije pomogla ni rekordno visoka inflacija kakvu Amerika nije osetila 40 godina, pokazuju nove ankete koje su ustanovile da sve manji broj ljudi podržava aktuelnog predsednika.

AP Photo/Andrew Harnik
Džozef Bajden

Tokom puta koji je izazvao mnogo kontroverzi Bajden je uspeo da razbesni Iran rekavši u Izraelu da je spreman da upotrebi vojnu silu kako bi sprečio razvoj iranskog nuklernog programa, dok je u Saudijskoj Arabiji tvrdio da je zbog ubistva novinara vršio pritisak na princa Mohameda bin Salmana, s kojim se pozdravio veoma prisno.

Britanska melodrama

Nakon što je najavio da će podneti ostavku na mesto premijera Velike Britanije kada bude izabran novi lider Konzervativne stranke, Boris Džonson je od Zelenskog dobio ponudu da bude gradonačelnik u Ukrajini. Šef torijavaca otkrio je zbog čega nikog neće podržati na unutarstranačkim izborima, dok su se pojavile informacije da će laburisti tražiti izglasavanje nepoverenja Džonsonovoj vladi.

AP Photo/Frank Augstein
Boris Džonson

U utorak je objavljen spisak od osam kandidata za lidera Konzervativne stranke, sa čijeg čela Džonson kaže da odlazi uzdignutog čela kao i sa mesta premijera, a kakve se prljave igre igraju na unutarstranačkim izborima torijevaca možete pročitati OVDE.

Turbulencije u Italiji

Koaliciona vlada premijera Italije Marija Dragija našla se u krizi jer je Pokret 5 zvezdica najavio bojkot glasanja ukoliko se njihovi uslovi ne ispune. Zbog toga je Dragi poručio da će se u tom slučaju povući s funkcije i pozvao stranke koje ga podržavaju da prestanu da postavljaju „ultimatume” njegovoj Vladi. Kada je Pokret ostao pri svome prilikom glasanja u četvrtak, premijer je najavio ostavku, ali je predsednik Italije nije prihvatio. Ubrzo zatim ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo kazao je da bi politička kriza u toj zemlji mogla da onemogući dalje isporuke oružja Ukrajini, a šta je dovelo do političkog haosa u trećoj najvažnojoj zemlji EU možete pročitati OVDE.

Pokušaj spašavanja Šri Lanke

AP Photo/ Photo/Rafiq Maqbool
 

Protekla sedmica bila je veoma napeta u Šri Lanki, gde je besni narod narod uspeo da natera predsednika Gotabaju Radžapaksu da podnese ostavku. Vlada se usaglasila da se raspusti, određen je datum za izbor novog predsednika, dok je Radžapaksa prvo bio sprečen da uđe u avion, da bi na kraju uspeo da pobegne na Maldive, pa u Singapur.

Vršilac dužnosti predsednika, premijer Ranil Vikermesing, proglasio je vanredno stanje u zemlji, a vojska se suočila sa demonstrantima koji su upali u parlament i u državnu televiziju. Radžapaksa je u četvrtak poslao pismo ostavke, koja je ubrzo zvanično prihvaćena, a kako je propala dinastija koja je vladala Šri Lankom možete pročitati OVDE.

Pad aviona u Grčkoj

Youtube/ENA CHANNEL GREECE
 

Teretni avion koji je prevozio oružje za Ukrajinu, a koji je leteo iz Srbije za Jordan, srušio se u subotu uveče kod Kavale u Grčkoj. Uskoro su se pojavili snimci nesreće, dok su grčke vlasti upozorile građane da ne otvaraju prozore i nose maske zbog potencijalno opasnih materija. Na mestu pada letelice u američkom vlasništvu pronađena je sumnjiva bela materija, a u nedelju ujutru objavljene su i prve fotografije sa mesta događaja. Na kraju se oglasio i Kijev, koji je saopštio da su svi stradali ukrajinski državljani.

Smrt Ivane Tramp

Bivša supruga Donalda Trampa, Ivana Tramp preminula je u četvrtak u 73. godini, a ubrzo nakon toga oglasio se i njen bivši suprug. Ivanu su mrtvu našli na stepenicama, a dan kasnije otkriven je uzrok smrti. Kako su se upoznali ona i Donald Tramp možete pročitati OVDE.

Užarena planeta

AP photo
 

Požar koji se u ponedeljak raširio u kalifornijskom nacionalnom parku Josemiti pretio je šumi sa nekim od najstarijih drveća sekvoje, a to nije jedino mesto na planeti na kom je bilo vrelo. Gorelo je u grčkoj, na Samosu, gde se srušio helikopter koji je gasio vatru, nekoliko požara izbilo je u utorak u centralnom delu Portugala i na zapadu Španije, dok je zbog buktinje u Francuskoj evakuisano 6.000 ljudi. U požaru u Turskoj u blizini letovališta Datča povređeno je najmanje 19 osoba, u Maroku je stradala najmanje jedna osoba, u Italiji zbog visokih temperatura presušila reka, a osim Evrope i Amerike i Kina se našla na toplotnom udaru.

Tviter ubeđen da će milijardera dobiti na sudu: Najvažnije stavke tužbe protiv Ilona Maska, u dokumentima i emotikon izmeta

Neobična sudbina malog komada zemlje: Ostrvo fazana među sobom dele dve zemlje, "državljanstvo" menja svakih šest meseci

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike