U nuklearnoj elektrani Zaporožje vršeni zabranjeni eksperimenti: Rusija upozorava na protivpravne radnje kijevskog režima!

13.07.2022

05:58

0

Režim Porošenka-Zelenskog odobrio je zabranjene eksperimente u nuklearnoj elektrani

U nuklearnoj elektrani Zaporožje vršeni zabranjeni eksperimenti: Rusija upozorava na protivpravne radnje kijevskog režima!
gas maska/Ilustracija - Copyright Profimedia

U nuklearnoj elektrani Zaporožje su, dok je bila pod kontrolom ukrajinskih vlasti, vršeni zabranjeni eksperimenti, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Režim Porošenka-Zelenskog odobrio je zabranjene eksperimente u nuklearnoj elektrani. Počevši od velike količine nuklearnih materijala koji nisu potrebni za rad stanice i nisu se mogli pojaviti kao rezultat rada njenih reaktora, i završavajući masom drugih zanimljivih momenata - rekao je Rogov za Sputnjik.

Kako je naveo, prema propisima, sve protivpravne radnje kijevskog režima na nuklearnoj elektrani treba da evidentiraju stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

- Čim se saznalo za želju delegacije IAEA da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje, Zelenski je dao naređenje da počne granatiranje Energodara. On je preduzeo ovaj korak kako bi sprečio mogući dolazak inspekcije IAEA pod izgovorom opasne situacije u gradu, zastrašujući na taj način strane specijaliste i nastavljajući da krije svoje zabranjene manipulacije radioaktivnim materijalima u nuklearki - naglasio je Rogov.

Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i Azovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine. U ovim regionima su formirane regionalne uprave, u promet je uvedena rublja, a ruski TV kanali i radio stanice počele su da emituju program. Regioni su objavili plan da postanu subjekti Ruske Federacije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti "zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije "zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za "krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike