Italija našla izgovor da okrene leđa Ukrajini: Zbog političke krize mogle bi da prestanu isporuke oružja

16.07.2022

09:59

0

Autor: 24sedam

Ako vlada bude pala u sredu, zemlja neće moći da potpisuje nove ugovore

Italija našla izgovor da okrene leđa Ukrajini: Zbog političke krize mogle bi da prestanu isporuke oružja
AP22167550732895 - Copyright AP Photo/Natacha Pisarenko

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo kazao je da bi politička kriza u toj zemlji mogla da onemogući dalje isporuke oružja Ukrajini.

- Sada sumnjam da ćemo moći da šaljemo oružje Ukrajini. To je jedan od ozbiljnih problema - rekao je Di Majo u intervjuu briselskom listu „Politiko“.

Prema njegovim rečima, ako Vlada Italije padne u sredu, ta zemlja neće moći da potpisuje nove ugovore o isporuci energenata, što je ozbiljan problem uoči zime.

Di Majo je naglasio da će vlada, ukoliko padne, nastaviti da ispunjava svoje obaveze s ograničenim ovlašćenjima do okončanja izbora.

Profimedia
Luiđi di Majo

Italijanski predsednik Serđo Matarela odbio je u četvrtak molbu premijera te zemlje Marija Dragija za ostavkom, nakon što je u italijanskom parlamentu održano glasanje o poverenju vladi.

Iako je kabinet ministara dobio parlamentarnu podršku, na glasanju nisu učestvovali predstavnici Pokreta 5 zvezdica, nakon čega je Dragi ocenio da u zemlji ne postoji nacionalno jedinstvo.

Premijer će se u sredu obratiti parlamentu, a prema oceni lokalnih medija, jedan od scenarija moglo bi biti njegovo ponovno saopštenje da podnosi ostavku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike