Drama na aerodromu: Predsednik Šri Lanke nije uspeo da napusti zemlju, osoblje mu nije dozvolilo da ode u inostranstvo

12.07.2022

13:07

0

Radžapaksa i njegova supruga prenoćili su u vojnoj bazi i propustili četiri leta koja su mogla da ih odvedu u Ujedinjene Arapske Emirate

Drama na aerodromu: Predsednik Šri Lanke nije uspeo da napusti zemlju, osoblje mu nije dozvolilo da ode u inostranstvo
AP19322394976158 - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena, File

Predsednik Šri Lanke nije uspeo da pobegne iz svoje zemlje kao što je planirao jer se na aerodromu sukobio sa osobljem koje mu nije dozvolilo da ode u inostranstvo, otkrili su zvaničnici koji nisu imenovani, pišu tamošnji mediji.

Gotabaja Radažapaksa (73) obećao je u sredu da će podneti ostavku nakon velikih protesta i da će otvoriti put za "miran pranos vlasti". Narod koji je bio kivan zbog najveće ekonomske krize u zemlji tražio je smenu vlade i njegovu ostavku, a u subotu je upao u njegovu rezidenciju, što je predsednika prisililo da se evakuiše.

Destine hiljada demonstranata okupiralo je palatu, a neki su se čak i okupali u bazenu dok je Radažapaksa pokušavao da pobegne u Dubai, naveli su zvaničnici.

Kao predsednik, on ima imunitet od hapšenja, a pretpostavlja se da u inostranstvo želi da ode pre nego što podnese ostavku upravo kako bi izbegao mogućnost privođenja.

Službenici za imigraciju nisu hteli da stave Radžapaksi pečat u pasoš, dok on nije smeo da ode iz VIP prostorije do šaltera, plašeći se da bi neki od putnika mogli da ga napadnu.

Predsednik i njegova supruga prenoćili su u vojnoj bazi u blizini glavnog međunarodnog aerodroma nakon što su propustili četiri leta koja su mogla da ih odvedu u Ujedinjene Arapske Emirate.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Gotabaja Radažapksa

Predsednikov najmlađi brat Basil, koji je podneo ostavku u februaru na poziciju ministra finansija, propustio je let za Dubai rano u utorak nakon slične reakcije osoblja. Basil je pokušao da iskoristi plaćenu uslugu za poslovne putnike, ali osoblje aerodroma i imigracijsko osoblje nisu hteli da mu izađu u susret.

- Bilo je i putnika koji su se protivili da se Basil ukrca na njihov let. Situacija je bila napeta, pa je brzo napustio aerodrom - rekao je zvaničnik aerodroma za AFP.

Basil, koji je državljanin SAD, morao je da nabavi nov pasoš nakon što je svoj ostavio u predsedničkoj palati jer ju je porodica Radžapaksa žurno napustila kako bi izbegli besnu masu, rekao je diplomatski izvor.

Zvanični izvori rekli su da je u vili ostavljen i kovčeg pun dokumenata zajedno sa 17,85 miliona rupija u gotovini, koji su sada pod nadzorom suda u Kolombu.

Radžapaksa i dalje ima opciju da brodom ode u Indiju ili na Maldive, a ako se stvarno bude povukao sa pozicije sledeće srede, 20. jula, premijer Ranil Vikremesing automotski će postati vršilac dužnosti predsednika dok parlament ne izabere osobu koja će biti na toj poziciji do 2024.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike