Urušila se Bajdenova podrška za ponovnu kandidaturu: Čak ni demokrate nisu oduševljene tom idejom

15.07.2022

12:14

0

Glasači nisu zadovoljni njim, ali ne znaju ni koga bi podržali na njegovom mestu

Urušila se Bajdenova podrška za ponovnu kandidaturu: Čak ni demokrate nisu oduševljene tom idejom
džo-bajden - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Sve veći broj američkih glasača smatra da predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden ne bi trebalo da se kandiduje za reizbor, pokazalo je novo istraživanje koje je ukazalo na sve manju podršku aktuelnom šefu države čak i među njegovim kolegama demokratama.

Anketa „Jahu njuza" i „JuGova" objavljena u sredu pokazala je da samo 18 odsto ispitanika podržava Bajdenovu predsedničku kandidaturu 2024, dok je čak 64 odsto anketiranih reklo da bi on trebalo da ostane van trke..

Anketa pokazuje i da se veći broj demokrata protivi reizbornim nastojanjima (41 odsto) nego što ih podržava (35 odsto), čime se nastavlja trendove opadanja rejtinga koji je postao vidan u maju.

Od tada je podrška Bajdenovoj kandidaturi 2024. opala za sedam odsto među Amerikancima ukupno i za osam odsto kod onih u njegovoj stranci.

Što se tiče toga osobe koja bi trebalo da se kandiduje umesto njega, demokratski ispitanici su podeljeni. Samo 19 odsto ukazalo je na potpredsednicu Kamalu Haris, 20 odsto je reklo „neko drugi“, a 30 odsto „nije bilo sigurno“. Samo 4 odsto anketiranih tvrdilo je da uopšte neće glasati.

AP Photo/Susan Walsh
Džozef BAjden

Iako je Bajden izjavio da će učestvovati u sledećoj predsedničkoj trci, neke demokrate izgledaju sve nesigurnije u vezi sa 79-godišnjim liderom, a Njujork tajms je nedavno citirao „desetine frustriranih demokratskih zvaničnika“, zakonodavaca i glasača koji izražavaju sumnje u njegovu podobnost.

Drugo istraživanje koje je prošlog meseca sproveo „Harvard CAPS-Harris Poll" u velikoj meri se poklapa sa nalazima Jahua, pokazujući da 71 odsto ispitanih smatra da Bajden ne bi trebalo da se ponovo kandiduje, dok je samo 29 odsto bilo za to.

Opšti rejting podrške tokom njegovog boravka u Ovalnoj kancelariji takođe je pao. Prema nedavnoj anketi „Civiksa", trenutno je niži od 30 odsto, što je najmanja cifra do sada.

Sa druge strane, više od polovine ispitanih republikanaca (60 odsto) reklo je Jahuu da bi bivši predsednik Donald Tramp trebalo još jednom da se kandiduje za Belu kuću, što je skoro duplo više od demokratske podrške Bajdenu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike