Bajdenove godine su prave muke za njegove saradnike: Njujork tajms otkrio sa čim se sve suočava Bela kuća

11.07.2022

14:25

0

Autor: N. Pavlović

Američki lider uskoro puni 80 godina

Bajdenove godine su prave muke za njegove saradnike: Njujork tajms otkrio sa čim se sve suočava Bela kuća
džo-bajden - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Godine predsednika Džoa Bajdena (79) postaju sve veći problem za Belu kuću, prenosi Njujork tajms.

Pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora, list prenosi da "predsednikova energija" nije kao što je nekad bila i da ga "osoblje pazi".

Njujork tajms se iz nekog razloga čudi da starost utiče i na njegov raspored i dnevne aktivnosti zbog čega je Bela kuća morala da izmeni posete inostranstvu.

Bajden bi trebalo da ode u četvorodnevnu posetu Bliskom istoku naredne nedelje, a očekivalo se da će to učiniti odmah nakon putovanja po Evropi krajem juna. Međutim, taj tempo je ipak bio previše za čoveka koji ima skoro 80 godina.

Sa druge strane, određen broj zvaničnika ističe da predsednika i dalje odlikuje ista visprenost, da na sastancima postavlja pametna pitanja svojim saradnicima i da, ponekad, u poslednjem trenutku, unosi izmene u svoje govore.

AP Photo/Andrew Harnik
 

Njujork tajms prenosi da saradnici ipak Bajdena drže na oku kako se ne bi našao u nezgodnoj situaciji, a potencijalne opasnosti predstavljaju i: saplitanje o kablove ili česti lapsusi tokom javnih obraćanja.

- Često su u muci jer ne znaju da li će neko obraćanje proći bez gafa - preneo je list.

Osim toga, osoblje se trudi da ga "čuva" tokom vikenda, koje provodi u Delaveru, tako da je on više predsednik sa petodnevnom radnom nedeljom, u odnosu na druge lidere koji bi trebalo da su na zadatku svih sedam dana u nedelji.

- Predsednik Bajden radi svakog dana zato što svoje aktivnosti može da obavlja sa bilo kog mesta na svetu - rekao je Endru Bejts, zamenik pres sekretara.

Uprkos svemu, kruže glasine da Bajden namerava da se kandiduje i na narednim predsedničkim izborima 2024. godine.

AP Photo/Susan Walsh
 

Ipak, Dejvid Gergen, nekadašnji najviši savetnik četiri američka predsednika - Ričarda Niksona, Džeralda Forda, Ronalda Regana i Bila Klintona - koji je i sam nedavno napunio 80 godina, kaže da su takvi planovi neprikladni.

Bilo je i onih koji su istakli da njegove godine ne bi trebalo da budu veliki problem, ali je pitanje da li će moći da izdrži do 86. godine na mestu predsednika, koliko bi imao na kraju drugog mandata.

Senilni Bajden hteo Ameriku da opiše jednom rečju, pa rekao "asufutimaehaehfutbv" (VIDEO)

Bajden je, inače, najstariji američki predsednik. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike