U Šri Lanki i dalje haotično: Predsednik pobegao u Singapur, vojska obezbeđuje zgradu parlamenta (FOTO)

14.07.2022

08:41

0

Vojnici u zelenim vojnim uniformama i maskirnim prslucima stigli su oklopnim transporterima i spremni su za nove proteste

U Šri Lanki i dalje haotično: Predsednik pobegao u Singapur, vojska obezbeđuje zgradu parlamenta (FOTO)
protesti-šri-lanka - Copyright AP Photo/ Photo/Rafiq Maqbool

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa uputio se danas avionom saudijske avio-kompanije za Singapur, a zatim ide u Džedu u Saudijskoj Arabiji, saopštili su zvaničnici Maldiva agenciji AP.

Oni su ovu informaciju dali pod uslovom da im se ne otkrije identitet, uz obrazloženje da se radi o osetljivom pitanju, navodi američka agencija.

Radžapaksa, koji je juče pobegao na Maldive, bio je na putu za Singapur danas i očekuje se da će tamo za sada stići, saopštio je Rojters, pozivajući se na izvor iz vlade Šri Lanke.

Predsednik je telefonom juče obavestio predsednika parlamenta Mahindu Japu Abejvardenu da će njegova ostavka biti poslata kasnije tokom jučerašnjeg dana, kada je zajedno sa suprugom pobegao iz zemlje na Maldive, samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da podnese ostavku, potvrdilo je ratno vazduhoplovstvo zemlje, a prenosi Rojters.

Andy Buchanan/Pool via AP
Gotabaja Radžapaksa

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je juče vanredno stanje celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon bekstva Radžapakse, u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu.

Vojska obezbeđuje zgradu parlamenta

Vojska Šri Lanke danas obezbeđuje zgradu parlamenta kako bi sprečila da je demonstranti zauzmu.

Vojnici u zelenim vojnim uniformama i maskirnim prslucima stigli su oklopnim transporterima u zgradu parlamenta, očekujući nove proteste, nakon što je grupa pokušala da upadne na ulaz prethodnog dana, sukobivši se sa policijom koja je upotrebila suzavac i pendreke, prenosi AP.

Hiljade ljudi okupljalo se danima unazad na glavnom mestu protesta u Kolombu uzvikujući "Gota lopov, Gota lopov", pominjući predsednika Radžapaksu po nadimku.

Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala grupu demonstranata u blizini kabineta premijera na Flover Roudu, preneo je Bi-Bi-Si.

Zatim su demonstranti upali u kabinet premijera tako što su probili kapije kompleksa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike