Laburisti će tražiti da se glasa o nepoverenju Džonsonovoj vladi: Ne mogu da čekaju do jeseni

12.07.2022

09:19

0

Sumnja se da će predlog biti široko podržan

Laburisti će tražiti da se glasa o nepoverenju Džonsonovoj vladi: Ne mogu da čekaju do jeseni
Tan2022-7-7_135348214_0 - Copyright Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP

Glavna opoziciona britanska Laburistička partija izneće danas u parlamentu predlog za glasanje o nepoverenju vladi premijera Borisa Džonsona, za koje se očekuje da će biti održano u sredu.

Inicijativa za izglasavanje nepoverenja daje mogućnost poslanicima iz svih stranaka zastupljenih u parlamentu da glasaju o tome hoće li vlada, zasad pod Džonsonovim vođstvom, nastaviti s radom.

Ako vlada izgubi na glasanju, to bi moglo da pokrene nacionalne izbore, ali je malo verovatno da će predlog laburista biti široko podržan.

Konzervativna stranka zaostaje u anketama i izbori za njeno rukovodstvo su u toku, pa se ne očekuje da će poslanici iz vladajuće stranke podržati predlog koji bi birače mogao izvesti na birališta.

Džonson je prošle nedelje saopštio da će se povući nakon što je više od 50 visokih vladinih zvaničnika podnelo ostavke u znak protesta zbog njegovog ostanka na funkciji, ali je najavio i da će zadržati mesto premijera dok se početkom septembra ne izabere njegova zamena.

Laburisti su saopštili da će predložiti glasanje, ako Konzervativna stranka ranije ne preduzme mere da smeni Džonsona, navodi Rojters.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike