Tužni prizori u Italiji! Reka zbog paklenih vrućina presušila, ostalo samo ispucalo rečno dno

11.07.2022

16:20

0

Autor: S.Č.

Sa sušom i požarima se bori Italija, Španija i Portugal

Tužni prizori u Italiji! Reka zbog paklenih vrućina presušila, ostalo samo ispucalo rečno dno
profimedia-0706540175 - Copyright Profimedia

Visoke temperature širom planete stvaraju probleme u prirodi. Prethodnih dana pisalo se o požarima širom Portugala i Španije, kao i problemima suše u Italiji.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije presušene reke Serkio u Toskani, koje veoma brinu Italijane. 

Nekada turistička atrakcija, preko čijeg mosta su prelazili, kako građani, tako i turisti, sada liči na suvu zemlju u kojoj nema života. 

Profimedia
 

Ovakvim razrajućim prizorima doprinele su temperature koje su išle i do 35. podeoka u Italiji, a padavina gotovo da nije bilo. Međutim, ono što još brine je činjenica da hidrometeorolozi najavljuju još veće vrućine. 

Profimedia
 

Italija doživljava najtopliju godinu ikada i zbog velikih suša je u problemima.

Profimedia
 

U Španiji vrelih 40+

Španci su se takođe suočili sa ekstremnim temperaturama, a živa je odlazila do 43 stepena. To je izazvalo požare na jugozapadu Španije, te je vlast da iz predostrožnosti evakuisala 30 ljudi iz domova.

Oko 115 vatrogasaca uz podršku helikoptera i aviona bilo je raspoređeno na tom požaru u blizini sela El Rokuljo. Inače, ovo je drugi toplotni talas Španiji ove godine nakon što je u junu ove godine zabeležila svoj najraniji toplotni talas - sa temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusa u delovima centralne i južne Španije.

Toplo vreme u kombinaciji sa vrelim vazduhom iz severne Afrike izazvalo je porast temperatura, saopštili su u nedelju državni meteološki prognostičari AEMET, a toplotni talas bi mogao da potraje do 14. jula. 

 

 

Portugal "gasi" 3000 vatrogasaca

Više od 3.000 vatrogasaca i više od 60 vatrogasnih letelica borilo se 10. jula uPortugalu sa šumskim požarima u kojima je, prema zvaničnim podacima, povredeno 29 ljudi.

Vlasti su saopštile da je medicinsku pomoć zbog lakših povreda zatražilo 12 vatrogasaca i 17 civila, prenela su portugalska državna televizija RTP i lokalni mediji.

U izveštaju AP se navodi da je do popodneva portugalska služba za civilnu zaštitu potvrdila da se više od 3.000 vatrogasaca bori protiv aktivnih požara.

Evropska unija je danas aktivirala svoj program pomoći portugalskoj vazdušnoj floti za gašenje vatrene stihije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike