Velike promene posle istorijskog protesta i pada vlade: Parlament Šri Lanke odredio datum za izbor novog predsednika

11.07.2022

20:19

0

Glasanje za funkciju predsednika održaće se sledeće srede, 20. jula

Velike promene posle istorijskog protesta i pada vlade: Parlament Šri Lanke odredio datum za izbor novog predsednika
profimedia-0706144227 - Copyright Profimedia

Parlament Šri Lanke će se sastati u petak nakon što su veliki protesti primorali predsednika Gotabaju Radžapaksu da napusti svoju rezidenciju i na kraju pristane da podnese ostavku, rekla je u ponedeljak portparol vlade Mahinda Japa Abejvardena.

Tačno 225 članova parlamenta sastaće se u petak sa planovima da poslanici iznesu nominacije o tome ko će da zameni Radžapaksu na mestu predsednika.

Glasanje za funkciju predsednika održaće se sledeće srede, 20. jula, prema rečima zvaničnika.

- Tokom sastanka lidera partija koji je održan danas, dogovoreno je da je to od suštinskog značaja da bi se obezbedilo uspostavljanje nove svestranačke vlade u skladu sa Ustavom i da bi se unapredile osnovne usluge - rekao je Abejvardena.

Demonstranti nastavljaju sa pritiskom

Kabinet premijera saopštio je u ponedeljak da će se ceo kabinet takođe povući kako bi napravio mesto za vladu jedinstva kada opozicione stranke postignu dogovor o mogućoj koaliciji.

Razgovori između različitih opozicionih partija počeli su u nedelju nakon što su i predsednik i premijer - Ranil Vikremesinge - najavili da će podneti ostavke.

Desetine hiljada demonstranata zauzele su predsednički kompleks, dok su neki ostali govoreći da neće otići dok Radžapaksa konačno ne napusti funkciju.

Demonstranti su mesecima pozivali predsednika da ode sa funkcije zbog ekonomske krize koja nije zabeležena na ostrvu od 22 miliona stanovnika još od kada je ono steklo nezavisnost od Britanske imperije 1954. godine.

Kriza je dovela do nestašice goriva, lekova i osnovnih namirnica i navela je vladu da proglasi bankrot i uđe u pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi se spasila najgoreg mogućeg scenarija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike