Šri Lanka: Radžapaksa pobegao iz zemlje! Preko Maldiva ide za Emirate?

12.07.2022

21:00

0

Autor: 24sedam

Gotabaja Radažapaksa (73) obećao je u sredu da će podneti ostavku nakon velikih protesta i da će otvoriti put za "miran pranos vlasti

Šri Lanka: Radžapaksa pobegao iz zemlje! Preko Maldiva ide za Emirate?
AP21305628203892 - Copyright Andy Buchanan/Pool via AP

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao je iz zemlje, javlja svetski mediji.

Kako se spekuliše on je otpitovao ka Maldivima koji će mu biti privremena destinacija, a zatim če otiči u Ujedinjene Arapske Emirate.

 

 

On prvobitno nije uspeo da pobegne iz svoje zemlje kao što je planirao jer se na aerodromu sukobio sa osobljem koje mu nije dozvolilo da ode u inostranstvo, otkrili su zvaničnici koji nisu imenovani, pišu tamošnji mediji.

Gotabaja Radažapaksa (73) obećao je u sredu da će podneti ostavku nakon velikih protesta i da će otvoriti put za "miran pranos vlasti". Narod koji je bio kivan zbog najveće ekonomske krize u zemlji tražio je smenu vlade i njegovu ostavku, a u subotu je upao u njegovu rezidenciju, što je predsednika prisililo da se evakuiše.

Destine hiljada demonstranata okupiralo je palatu, a neki su se čak i okupali u bazenu dok je Radažapaksa pokušavao da pobegne u Dubai, naveli su zvaničnici.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
 

 

Kao predsednik, on ima imunitet od hapšenja, a pretpostavlja se da u inostranstvo želi da ode pre nego što podnese ostavku upravo kako bi izbegao mogućnost privođenja.

Parlament Šri Lanke će se sastati u petak nakon što su veliki protesti primorali predsednika Gotabaju Radžapaksu da napusti svoju rezidenciju i na kraju pristane da podnese ostavku, rekla je u ponedeljak portparol vlade Mahinda Japa Abejvardena.

Tačno 225 članova parlamenta sastaće se u petak sa planovima da poslanici iznesu nominacije o tome ko će da zameni Radžapaksu na mestu predsednika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike