Putin za Rogozina ima velike planove? Šta čeka šefa Roskosmosa posle iznenadne smene

15.07.2022

14:49

0

Nekoliko izvora upućenih u namere predsednika govorilo je za ruske medije o potencijalnim zaduženjima bivšeg šefa državne korporacija za kosmičke aktivnosti

Putin za Rogozina ima velike planove? Šta čeka šefa Roskosmosa posle iznenadne smene
Rogozin sa Putinom - Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Posle četiri godine na funkciji Dmitrij Rogozin razrešen je dužnosti šefa Roskosmosa, javljaju ruski mediji.

Na njegovo mesto imenovan je Jurij Borisov, koji je ranije bio potpredsednik Vlade Ruske Federacije, ali nije saopšteno šta će biti sa njim. Ipak, pre nekoliko dana mediji su pisali da ruski predsednik Vladimir Putin ima za njega važniji zadatak.

Rogozin bi trebalo da se pridruži ruskoj predsedničkoj administraciji (AP) u bliskoj budućnosti, saznaje Meduza od tri izvora bliska Kremlju i Rogozinovog poznanika.

Još se razmatra koju će tačno poziciju zauzeti Rogozin, a prema jednom od izvora, trenutno je jedan od nekoliko kandidata za šefa kabineta (ostali kandidati su nepoznati).

Trenutni šef kabineta AP je Anton Vajno, koji je na toj funkciji od avgusta 2016. Prema izvoru bliskom Kremlju, Vajno bi mogao da „bude premešten na posao u diplomatskoj službi“, što mu ne bi bilo prvi put jer je radio u ruskoj ambasadi u Japanu od 1996. do 2001. godine, pre nego što je dve godine prešao u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Druga mogućnost, prema izvorima Meduze, jeste da Dmitrij Rogozin postane jedan od supervizora Kremlja za samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku i druge teritorije u Ukrajini koje je oslobodila Rusija. Rogozin bi u tom slučaju zvanično bio predsednički pomoćnik ili zamenik šefa kabineta, a zamenio bi Dmitrija Kozaka.

Profimedia
 

Kako je Meduza ranije objavila, nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, Kozak, nekadašnja ključna osoba Kremlja u Donbasu, pao je u nemilost Vladimira Putina. Zamenio ga je maher unutrašnje politike Sergej Kirijenko, koji se posle 24. februara našao u Putinovom novom „užem krugu“.

Prvi podređeni Kirijenku koji je stavljen na čelo teritorija Donbasa bio je Andrej Jarin, šef odeljenja za unutrašnju politiku Putinove administracije, koji navodno ima bliske veze sa FSB. Nasledio ga je zamenik predsednika uprave Državnog saveta Boris Rapoport.

- Sada je Jarin ponovo blisko povezan sa Donbasom, dok je Rapoport nastavio da radi na izbornim pitanjima u Rusiji. Ali na teritorijama koje treba da se pridruže Rusiji ima mnogo posla da se uradi, a nakon aneksije politički blok će biti prilično raširen. Iz tog razloga bolje je da postoji samo jedna osoba zadužena za Donbas - rekao je za Meduzu izvor blizak AP, dodajući da bi se Kirijenko ponovo fokusirao na unutrašnju politiku i sveo svoj rad u Donbasu na minimum.

Prema izvorima Meduze, ako se Kremlj opredeli za taj plan, Dmitrij Rogozin će prvo biti vraćen u AP, a potom, ako referendumi o pripajanju ukrajinskih teritorija ipak budu održani, on bi postao izaslanik administracije u novom federalnom ruskom okrugu, koji bi obuhvatao DNR i LNR, kao i druge osvojene teritorije. Rogozin bi najverovatnije dobio i titulu „potpredsednika vlade“.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Rogozin je previše značajna figura da bi radio direktno pod Sergejem Kirijenkom. Ako dobije status zamenika premijera, može da bude nezavisniji - rekao je izvor blizak Kremlju.

Sva tri izvora Meduze su istakla da je „predsednik naklonjen” Rogozinu.

- Predsedniku se sviđa, i to već duže vreme - rekao je jedan od njih.

Izvori su naveli da se Putin dva puta javno sastao sa Rogozinom od početka rata u Ukrajini. Oba puta je bio izuzetno prijateljski nastrojen prema njemu.

- U svoje vreme (sredinom 2000-ih, tadašnji ministar za vanredne situacije Sergej) Šojgu je želeo da preuzme izgradnju kosmodroma Vostočni od Rogozina, ali Putin mu to nije dozvolio - rekao je izvor koji Rogozina lično poznaje, naglašavajući kako je on dugo bio jedan od Putinovih favorita.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike