Evropska unija "zavrće slavinu": Ukrajini devet puta manje novca od prvobitnog plana!

15.07.2022

12:00

0

Ekonomske posledice ukrajinske krize pogađaju zemlje Evropske unije, a njihove vlade počinju da strahuju zbog rizika od slabljenja podrške Kijevu među običnim građanima tokom narednih meseci

Evropska unija "zavrće slavinu": Ukrajini devet puta manje novca od prvobitnog plana!
Zastave EU i Ukrajine - Copyright AP Photo/Pascal Bastien

Evropska unija će zbog ozbiljnih problema u ekonomiji izdvojiti za pomoć Ukrajini milijardu evra, umesto planiranih devet, piše Blumberg.

- Velika pomoć Ukrajini, koju je Evropska unija obećala u maju, kako se čini, odlazi u drugi plan, pošto se blok suočava s ozbiljnim ekonomskim problemima - navodi agencija.

U tekstu se podseća da je gotovo pre dva meseca predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila da se Ukrajini uputi devet milijardi evra u vidu hitnih kredita. Za sada je Evropska unija uspela da se dogovori samo o prvoj tranši, koja pokriva devetinu planirane sume.

Ekonomske posledice ukrajinske krize pogađaju zemlje Evropske unije, a njihove vlade počinju da strahuju zbog rizika od slabljenja podrške Kijevu među običnim građanima tokom narednih meseci, posebno ukoliko bude nestašice energenata i ukoliko oni poskupe, konstatuje Blumberg.

Predlog Evropske komisije da finansira veći deo plana o obnovi Ukrajine, koji Kijev procenjuje na 750 milijardi dolara ne prihvataju pojedine članice EU, navodi agencija pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

- Predlog Evropske komisije je preplašilo neke članice EU, koje strahuju od ogromnih napora koji su potrebni za obnovu Ukrajine i potencijalnih problema s korupcijom - navodi se u tekstu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike