Bajden tvrdi da je pritiskao saudijskoj princa zbog ubistva novinara: Način na koji su se pozdravili izazvao sumnje u to

16.07.2022

14:43

0

Dugo kritikovani put u Saudijsku Arabiju naišao je na kritike iako je američki predsdnik pokušao da se opravda

Bajden tvrdi da je pritiskao saudijskoj princa zbog ubistva novinara: Način na koji su se pozdravili izazvao sumnje u to
AP22196605786606 - Copyright Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da se suočio sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom zbog ubistva kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija, insistirajući da je kraljevska porodica lično odgovorna za ubistvo.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa Bin Salmanom u petak, Bajden je rekao da je pokrenuo to pitanje i da je njegov stav „kristalno jasan“.

- Rekao sam veoma direktno: da američki predsednik ćuti o pitanju ljudskih prava, da li je to u skladu sa onim ko smo mi i ko sam ja? Uvek ću se zalagati za naše vrednostin - rekao je on.

Iako je, prema Bajdenu, princ negirao bilo kakvo direktno učešće u Kašogijevom ubistvu, do kog je došlo u jednoj saudijskoj diplomatskoj zgradi u Turskoj u oktobru 2018, dodao je da je „naznačio da je [bin Salman] verovatno bio” umešan.

Upitan o nedavnim komentarima Kašogijeve udovice, koja je rekla da je „krv sledeće žrtve MBS-a na Bajdenovim rukama“, on je jednostavno odgovorio: „Žao mi je što se tako oseća“, dodajući da ne žali što je nazvao princa "parijom" tokom predsedničkih izbora 2020.

- Da li se kajem? Ne žalim ni zbog čega što sam rekao. Ono što se dogodilo Kašogiju bilo je nečuveno - dodao je on.

 

 

Predsednik se našao na meti kritika zbog nastavka bliskih odnosa između SAD i Saudijske Arabije uprkos ponovljenim tvrdnjama o kršenju prava unutar zalivske monarhije, među kojima je i Kašogijevo ubistvo, za koje je CIA zaključila da je naručio lično Mohamed bin Salman.

Po dolasku u njegovu palatu u Džedi u petak, Bajden je fotografisan kako prijateljski udara princa pesnicom, što je Kašogijeva bivša verenica oštro osudila.

- Hej predsedniče Sjedinjenih Američkih Država, da li je to pozivanje na odgovornost koje si obećao zbog ubistva? - napisala je ona podelivši fotogrtafiju nastalu tokom susreta.

Bajden je insistirao da svrha njegovog putovanja u Saudijsku Arabiju nije bila da se vidi sa princom, već „da se sastane sa Savetom za saradnju u Zalivu i devet nacija kako bi se pozabavili bezbednošću i potrebama slobodnog sveta“.

On je izneo sličan argument u nedavnom tekstu Vašington posta uoči svog putovanja, gde je naveo niz razloga za posetu kraljevstvu, uključujući regionalnu bezbednost, rastuće cene gasa, „agresiju“ Rusije u Ukrajini i konkurenciju sa Kinom.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti