Proglašeno vanredno stanje u Šri Lanki: Predsednik pobegao, ali demonstranti imaju još jedan zahtev! (FOTO)

13.07.2022

07:34

0

Premijer Ranil Vikremesing uzeo je stvar u svoje ruke i u pojedinim delovima zemlje odredio i policijski čas

Proglašeno vanredno stanje u Šri Lanki: Predsednik pobegao, ali demonstranti imaju još jedan zahtev! (FOTO)
šri-lanka1 - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena

Nakon što je predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao jutros na Maldive u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu, premijer Šri Lanke Ranil Vikremesing proglasio je danas vanredno stanje u celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima.

- Premijer kao vršilac dužnosti predsednika proglasio je vanredno stanje u celoj zemlji i uveo policijski čas u zapadnoj provinciji koji stupa odmah na snagu - saopštio je vladin zvaničnik za Rojters.

Predsednik je pobegao vojnim avionom na Maldive, sa suprugom i dvojicom bezbednosnih službenika, potvrdili su iz vojnog vazduhoplovstva.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Ranil Vikermesing

Begom iz Šri Lanke okončana je vladavina moćne porodice Radžapaksa, koja je dve decenije dominirala politikom ove južnoazijske države.

Nakon ove vesti hiljade ljudi su se okupili u Kolombu uzvikujući "Gota lopov, Gota lopov", nazivajući Radžapaksu po nadimku.

Najviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže premijera Ranila Vikremesinga za svog predsedničkog kandidata.

Ta odluka zvanično još nije doneta, rekao je Rojtersu danas izvor iz vladajuće partije, a demonstranti koji su se okupili na ulicama Kolomba poručili su da žele i njegovu ostavku do popodneva, navodi britanska agencija.

Protesti i dalje traju

Policija Šri Lanke upotrebila je danas suzavac da rastera grupu demonstranata u blizini kabineta premijera na Flover Roudu, javlja Bi-Bi-Si.

Narod šeta ulicom u blizini premijerove kancelarije i prema parlamentu.

Dosadašnji protesti oko glavnog grada bili su uglavnom mirni, a demonstranti su skandirali i držali govore.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike