Haos u Šri Lanki u slikama: Vojska pokušava da uvede red, demonstranti upali u parlament i državnu televiziju (FOTO/VIDEO)

13.07.2022

13:39

0

Neredi se ne smiruju

Haos u Šri Lanki u slikama: Vojska pokušava da uvede red, demonstranti upali u parlament i državnu televiziju (FOTO/VIDEO)
šri-lanka-protesti - Copyright AP Photo/ Photo/Rafiq Maqbool

Načelnik Generalštaba Šri Lanke general Šavendra Silva izjavio je danas da će oružane snage i policija poštovati ustav i pozvao je na smirenost nakon što je predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao na Maldive.

- Zatražili smo od političkih lidera da odluče kako dalje, dok novi predsednik ne položi zakletvu i obavesti nas i javnost do večeras - poručio je Silva.

AP Photo/ Photo/Rafiq Maqbool
 

Predsednik Šri Lanke pobegao je rano jutros vojnim avionom zajedno sa suprugom iz zemlje na Maldive, samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da podnese ostavku, potvrdilo je ratno vazduhoplovstvo zemlje.

Premijer Ranil Vikremesinge proglasio je ranije danas vanredno stanje u celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, a u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu.

Šta znamo do sada?

- Predsednik je pobegao na Maldive

- Demonstranti su ušli u zgradu parlamenta nakon okršaja sa policijom

- Građani žele da porodica Radžapaksa nestane sa političke scene, a ekonomska kriza se samo produbljava. Vlada velika nestašica hrane, goriva i lekova

- Proglašeno je vanredno stanje

- Demonstranti su upali u prostorije državne televizije tražeći od urednika da ne daju prostora političarima poput premijera Vikremesinga

Hiljade ljudi okupilo se na glavnom mestu protesta u Kolombu uzvikujući "Gota lopov, Gota lopov".

Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala grupu demonstranata u blizini kabineta premijera na Flover Roudu.

Predsednik Šri Lanke ovlastio je premijera Vikremesingea da obavlja predsedničke dužnosti, saopštio je ranije danas predsednik parlamenta.

Radžapaksa je telefonom obavestio predsednika parlamenta Mahindu Japu Abejvardenu da će njegova ostavka biti poslata kasnije tokom dana.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike