Čitava Vlada Šri Lanke podnosi ostavku: Demonstranti rekli da se ne povlače sve dok predsednik i premijer ne odu sa vlasti

11.07.2022

09:17

0

Inflacija je u junu je dostigla skoro 55 odsto

Čitava Vlada Šri Lanke podnosi ostavku: Demonstranti rekli da se ne povlače sve dok predsednik i premijer ne odu sa vlasti
šri-lanka - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena

Čitav kabinet ministara Šri Lanke podneće ostavku kada se postigne sporazum o formiranju vlade svih stranaka, saopštio je danas kabinet premijera Ranila Vikremesingea.

- Svi ministri koji su učestvovali u diskusiji bili su mišljenja da su, čim dođe do dogovora o formiranju vlade svih stranaka, spremni da predaju svoje nadležnosti toj vladi - navodi se u saopštenju iz kabineta premijera.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Radžapaksa

Prethodno je iz kabineta premijera saopšteno da je predsednik Gotabaja Radžapaksa obavestio premijera Vikremesingea da će podneti ostavku.

I premijer Vikremesinge je rekao da će se povući sa vlasti, kako bi dozvolio prelaznoj vladi svih stranaka da preuzmu vlast, posle masovnih subotnjih protesta usled ekonomske krize.

Lideri protestnog pokreta saopštili su juče da će demonstranti nastaviti da borave u rezidencijama predsednika i premijera u Kolombu, sve dok njih dvojica ne napuste funkcije.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Vikremesing

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Mnogi za to okrivljuju predsednika Radžapaksu, a protesti traju od marta.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je u zemlji došlo do zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla skoro 55 odsto.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike