Italijanska vlada pukla, Dragi sateran u ćošak: Šta je dovelo do političkog haosa u Italiji i šta sada sledi?

14.07.2022

19:16

0

Krhka koalicija se raspala jer sve više članova Pokreta 5 zvezdica veruje da bi stranka bila jača ako bi otišla u opoziciju

Italijanska vlada pukla, Dragi sateran u ćošak: Šta je dovelo do političkog haosa u Italiji i šta sada sledi?
AP22150555190763 - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Vladajuća koalicija italijanskog premijera Marija Dragija je doživela potpuni kolaps jer je populistički Pokret 5 zvezdica napustio njegovu vladu, a premijer Mario Dragi je potom saopštio da podnosi ostavku. Ipak, predsednik Serđo Matarela je rekao da ne prihvata njegovu ostavku.

Pokret je obećavao da će bojkotovati ključno glasanje u parlamentu u četvrtak, čime će destabilizovati italijansku vladu baš u trenutku kada njena privreda pati od suše, naglog rasta cena energenata i sve većeg zaduživanja.

Ako Dragi ode, Evropa će izgubiti jednog od svojih najiskusnijih lidera u nezgodnom trenutku, a neko drugi će morati da donosi ključne odluke u vezi sa sukobom u Ukrajini i njegovim ekonomskim posledicama.

Poslednjih nedelja porasle su tenzije između Dragija i Đuzepea Kontea, lidera 5 zvezdica i bivšeg premijera. Konte je pod pritiskom koalicije poslanika 5 zvezdica koji misle da grupa može ojačati podršku ako napusti Vladu i pridruži se opoziciji.

Bitno glasanje o zakonu o troškovima života u italijanskom parlamentu trebalo je da posluži kao ključni test da se vidi da li će Dragijeva koalicija opstati, međutim, situacija se sada promenila.

Inače, zakon koji Dragi podržava se tiče 26 milijardi evra za pomoć Italijanima da se izbore sa inflacijom i porastom cena energenata. 

Konte je izjavio da je grupa 5 zvezdica bila dostupna za dijalog i da bi dala doprinos Vladi, ali da u četvrtak u Senatu stranka neće učestvovati u glasanju.

AP Photo/Andrew Medichini
Mario Dragi

- Izgledalo je da je Dragi voljan da nam izađe u susret, ali izjave o namerama nisu dovoljne. Potrebne su nam konkretne mere - dodao je on.

Kritičari koji su 5 zvezdica nazvali neodgovornim zbog destabilizacije Vlade „moraju se zapitati ko je zaista odgovoran za ovu situaciju“, rekao je Konte.

Pokret se protivi zakonu iz ekoloških razloga, pozivajući se na odredbe za stvaranje nove peći za spaljivanje smeća za Rim. Dragi je glasanje označio kao pitanje poverenja, a bojkot 5 zvezdica je signalizirao da grupa povlači podršku Dragijevoj vladi.

Stabilno nestabilna Vlada

Odnosi između koalicionih partnera italijanske vlade sve su zategnutiji poslednjih nedelja.

Prošle nedelje Konte je Dragiju dao pismo u kom se navodi da je Pokret 5 zvezdica pretrpeo „duboku političku nelagodu“ zbog delanja u koaliciji.

Pokret je zahtevao spisak ustupaka od Dragija, uključujući podizanje minimalne plate, povećanje budžetskih rashoda i garancije za njihovu vodeću politiku, kao što su socijalne isplate i podsticaji za zelenu konverziju domova.

U pismu se takođe navodi da stranka želi da nastavi istorijske saveze u EU i NATO, ali i dodaje da je Italija „pasivan primalac odluka koje donose drugi“ i da ovo usklađivanje doprinosi „nepovratnom lomu“ između Zapada i ostatka sveta.

AP Photo/Gregorio Borgia, File
Đuzepe Konte

Dragi je u utorak kazao da se Vladini ciljevi poklapaju sa nekim tačkama 5 zvezdica i najavio da Vlada namerava da krene ka nekoj vrsti podizanja minimalne plate, ali je isključio povećanje budžetskih rashoda.

- Vlada ne funkcioniše sa ultimatumima, ona tako gubi smisao svog postojanja - rekao je Dragi.

Ako Pokret 5 zvezdica nastavi sa bojkotom, Dragi će morati da razgovara sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom, koji bi mogao da ga zamoli da raspiše glasanje o poverenju kako bi proverio da li još uvek ima većinu.

Tehnički, Dragi je i dalje mogao da ima većinu bez 5 zvezdica, ali je italijanski premijer više puta ukazivao na to da neće voditi drugu vladu ako se iz trenutne koalicije bude povukao Pokret 5 zvezdica.

Desničarska stranka Liga takođe je u sredu nagovestila da neće učestvovati u nekoj drugoj vladi, što bi potencijalno moglo da dovede do prevremenih izbora u Italiji.

Prevremeni izbori?

Analitičari kažu da su izbori pre 2023. godine malo verovatni, jer Italija nikada nije imala izbore na jesen, kada Vlada treba da pripremi i usvoji svoj budžet.

Guglielmo Mangiapane/Pool photo via AP
Serđo Matarela i Mario Dragi

Đovani Orsina, profesor političke istorije na Univerzitetu Luis u Rimu, rekao je da će rešenje verovatno biti pronađeno jer niko ne želi odgovornost za rušenje Vlade „usred pandemije, rata, suše, energetske krize i zakona o budžetu koji treba napisati“.

Pojedinci su verovali i da će Pokret 5 zvezdica popustiti i odlučiti da glasa sa Vladom, odlažući odluku o izlasku iz koalicije u nadi da će dobiti više ustupaka od Dragija.

Dragi je pre dva dana otišao na konsultacije kod predsednika Italije Serđa Matarele. O sadržaju njihovog razgovora nije objavljeno ništa. Sastao se i sa Đuzepeom Konteom, koji mu je podneo devet zahteva svoje grupacije.

Kad Dragi ode, otvara se kriza Vlade. U Italiji u tom slučaju vlast preuzima predsednik, koji zemljom upravlja obično konsultujući se sa predsednicima parlamentarnih domova i sa parlamentarnim stranačkim prvacima. On poverava mandat, on imenuje ministre na predlog mandatara, koji može ali ne mora da prihvati, on raspušta parlamentarne domove.

AP Photo/Andrew Medichini
Mario Dragi

Praksa kaže da bi Matarela mogao da vrati Dragijevu vladu na ponovno glasanje o poverenju u parlamentu. Čak i ako bi većina mogla biti osigurana, Dragi bi mogao da ostane pri svom stavu da takvu vladu ne vodi.

Matarela, u tom slučaju, ima dva izbora.

Prvo, može da raspusti parlament, saslušavši mišljenje predsednika domova. U tom slučaju se izbori raspisuju u roku od 50 do 70 dana. Tako bi se dobila nova vlada s legitimnim mandatom, koja bi stigla da sastavi Zakon o stabilnosti. Ona bi vrlo verovatno bila desničarska, i u tom slučaju predvodila bi je Đorđija Meloni, prvakinja Braće Italije, radikalnija od Marine le Pen.

Drugo, može naći neku većinu koja bi podržala bilo političku, bilo tehničku vladu, zaduženu za izradu proračuna i za pripremu sledećih izbora. Prvi kandidat za sastav političke vlade je Salvini, jer ima najviše članova parlamenta. Prvi kandidat za sastav tehničke vlade je ministar ekonomije i finansija Danijel Franko, nestranački bankar, glavna potpora Dragijeve politike.

Haotični sistem

Ministarsko veće tehničkog premijera Marija Dragija, neka vrsta vlade nacionalnog jedinstva ili nacionalnog spasa, s obzirom na zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom kovida 19, formirano je 13. februara 2021.

Polovinu kabineta čine nestranački stručnjaci, dok su druga polovina članovi stranaka u Vladinoj većini, u veoma širokom rasponu od suverenističke desnice u Ligi pod vođstvom Matea Salvinija.

Ekstremno populistički Pokret 5 zvezdica, donedavno najveća stranka u parlamentu, jedini je bio u sve tri vlade nakon parlamentarnih izbora 4. marta 2018: u prvoj Konteovoj s Ligom i Berluskonijevom desnom liberalnom strankom Napred, Italijo, a u drugoj Konteovoj sa Demokratskom strankom, socijal-liberalnom formacijom levog centra, naslednicom davnih demohrišćana i davnih komunista.

AP Photo/Gregorio Borgia
Mateo Salvini

Na izborima 2018. prvi put je primenjen izborni zakon nazvan po predlagaču Etoreu Rosatu, koji snažno preferira koalicije, kako bi podstakao uspostavljanje bipolarnog sistema.

Tako su se na izborima pojavili Desni centar (u kojem je bilo okupljeno gotovo sve desno od centra: Liga, Napred, Italijo, Braća Italije) i Levi centar (koji je okupio umerenu i izrazitu levicu: Demokratsku stranku i manje stranke levice i centra). Pokret 5 zvezdica se ubacio kao treći i osvojio 32,6 odsto glasova (Desni centar 37, a Levi centar 22,9 odsto). Vlade su se mogle osnivati samo kombinacijom dve od te tri grupe.

Zvezdice su glasove osvojile predstavljajući se kao antisistemska grupacija, najavljujući da će "otvoriti parlament kao konzervu sardina", obećavajući donošenje svih odluka javno, u mrežnom emitovanju. Prilično brzo sve to je palo u vodu, pretvorili su se u jednu od partija na vlasti, a podrška im se sistemski osipala.

Ove godine pritisak unutar Pokreta da se izađe iz Vladine većine bio je sve jači, u uverenju da im podrška opada jer su u vlasti koju ne kontrolišu, i da će ako budu bili izvan Vlade dobiti ponovo na snazi. Argument im je bio da su Braća Italije, odbivši da uđu u Dragijevu većinu, u godinu dana povećali podršku sa 12 na 23 odsto, postavši, prema anketama javnog mnjenja, najjača politička stranka u Italiji.

Na toj dilemi Zvezdice su se raspale. Đuzepe Konte, postavši i formalni politički vođa Zvezdica, oštro je nasrnuo na prethodnog političkog vođu Luiđija di Maja, protagonistu snaga orijentisanih na koaliciju s Demokratskom strankom i sada i na sledećim parlamentarnim izborima.

Suočen s pretnjom isterivanja, Di Majo je izišao iz Pokreta, a s njim je otišlo šezdesetak članova parlamenta, pa su Zvezdice prestale da budu najjača politička stranka u parlamentu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike