Lider Šri Lanke pismom poslao ostavku! Ne zna se da li će parlament to prihvatiti

14.07.2022

14:44

0

Predsednik pobegao u Singapur

Lider Šri Lanke pismom poslao ostavku! Ne zna se da li će parlament to prihvatiti
AP21305628203892 - Copyright Andy Buchanan/Pool via AP

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa poslao je danas predsedavajućem parlamenta te zemlje pismo u kojem je podneo ostavku na funkciju, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

Kako je naveo izvor, za sada nije jasno da li će pismo, koje je poslato ubrzo nakon što je Radžapaksa stigao u Singapur, biti prihvaćeno u ovom obliku.

Radžapaksa, koji je u sredu pobegao na Maldive usred masovnih protesta zbog ekonomske krize u Šri Lanci, sleteo je danas u Singapur, a kako su rekli zvaničnici Maldiva, on će kasnije otići za Džedu u Sadijskoj Arabiji.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je vanredno stanje celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon bekstva Radžapakse.

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, što je gurnulo zemlju u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Mnogi za to okrivljuju predsednika Radžapaksu, a protesti traju od marta.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja nakon zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla skoro 55 odsto.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike