Tviter ubeđen da će milijardera dobiti na sudu: Najvažnije stavke tužbe protiv Ilona Maska, u dokumentima i emotikon izmeta

17.07.2022

07:19

0

Rukovodstvo je u žalbi detaljno opisalo sve od trenutka kad je odlučio da kupi kompaniju do momenta kad je saopštio da odustaje od toga

Tviter ubeđen da će milijardera dobiti na sudu: Najvažnije stavke tužbe protiv Ilona Maska, u dokumentima i emotikon izmeta
profimedia-0706897054 - Copyright Profimedia

Tviter je u utorak podneo veoma sadržajnu i živopisnu tužbu protiv Ilona Maska koja ima za cilj da primora izvršnog direktora Tesle da ostane pri potpisanom ugovoru vrednom 44 milijarde dolara o kupovini kompanije za društvene medije nakon što je prošle nedelje odlučio da odustane od preuzimanja firme.

Mask, koji je svoju želju da preuzme Tviter u početku opisao grandioznim rečima rekavši da je to „važno za budućnost civilizacije", pripisao je svoju promenu mišljenja zabrinutosti oko broja botova i neželjenih naloga na platformi.

Pri tome je optužio Tviter da je prekršio dogovor (obavezujući sporazum koji je potpisao bez pregovora u vezi sa podacima vezanim za botove) tako što nije predao informacije za koje kaže da su mu potrebne da proceni razmere problema.

U svojoj tužbi Tviter pokušava da oslika drugačiju sliku: milijardera pokušava da prikaže kao kupca koji se pokajao nakon što su tehnološko tržište, zajedno sa akcijama Tvitera, oslabili usred rastućih kamatnih stopa, inflacije i straha od recesije.

Takođe se ističe da su akcije Tesle, na koje se Mask oslanja kako bi finansirao veći deo kupovine, naglo pale poslednjih nedelja.

- Struktura Maskovih finansiranja značila je da bi spajanje kompanija moglo da postane znatno skuplje za njega ako bi cena Teslinih akcija dodatno opala - navodi se u tužbi.

Profimedia
 

Dokument od 62 stranice, koji je pun mimova, tvitova i emotikona, efektivno naglašava bizaran spektakl dogovora od početka do njegovog trenutnog stanja. Takođe pokazuje neuobičajenu poziciju u kojoj se Tviter sada nalazi. Kompanija prikazuje Maska kao neozbiljnog potencijalnog vlasnika, navodeći u jednom trenutku da oseća „prezir“ prema kompaniji, a u drugom govoreći: „Maskova strategija je model loše vere“, u isto vreme nameravajući da ga primora da postane njegov vlasnik.

Musk nije zvanično komentarisao tužbu, a u tvitu od utorka uveče ubrzo nakon što tužba podneta, napisao je: „Oh, ironije li“.

 

 

U nastavku su neki od najvažnijih detalja iz Tviterove tužbe protiv Maska.

Detaljno obrazloženje

U pismu u kom je tražio raskid ugovora Mask je optužio Tviter da daje „materijalno netačne“ izjave vezane za broj lažnih i neželjenih naloga na platformi i da mu nije pružio dovoljno podataka za procenu problema.

U svojoj tužbi Tviter pokušava da opovrgne te tvrdnje izlažući kako je Mask od želje da kupi kompaniju kako bi se obračunao sa botovima došao do toga da poništi ugovor zbog botova.

Dana 9. aprila, na dan kada je Mask rekao da želi odmah da kupi Tviter umesto da se pridruži njegovom odboru, u tužbi se navodi da je Mask poslao poruku predsedniku odbora Tvitera Bretu Tejloru u kojoj je rekao da „čišćenje lažnih korisnika“ sa platforme mora da se sprovede.

Nekoliko dana pre potpisivanja ugovora, 21. aprila, Mask je tvitovao: „Ako naša ponuda Tviteru uspe, pobedićemo botove koji šalju neželjenu poštu ili ćemo umreti pokušavajući!“

Ono što je najvažnije, prema tužbi, jeste što je „Mask dao svoju ponudu ne tražeći bilo kakve dokaze od Tvitera u vezi sa njegovim procenama neželjene pošte ili lažnih naloga“.

AP Photo/Gregory Bull
 

U nedeljama nakon dogovora Mask je počeo da izaziva zabrinutost da bi broj neželjene pošte i lažnih naloga mogao biti veći od 5 odsto dnevno aktivnih korisnika koji se mogu unovčiti. Tviter je 13. maja održao dvočasovni sastanak sa Maskom i objasnio da njegov proces procene neželjene pošte podrazumeva dnevno uzorkovanje ukupnog skupa od oko 9.000 naloga po kvartalu koji se ručno pregledaju, navodi se u tužbi. Kasnije tog dana Mask je tvitovao da kompanija koristi nasumični uzorak od 100 naloga za procenu rasprostranjenosti neželjenih naloga.

Tviter, koji je, prema sporazumu, zadržao pravo da utvrdi da li je zahtev za informacije „razuman“, kaže da je nastavio da pokušava da deli informacije sa Maskom, pa mu je tako 21. maja dostavio „detaljan rezime dokumenta koji opisuje proces koji kompanija koristi za procenite neželjene pošte". Međutim, Mask je „pokazao malo interesovanja za razumevanje Tviterovog procesa za procenu neželjenih naloga“, navodi se u žalbi.

- U razgovoru od 30. juna sa finansijskim direktorom Nedom Segalom Mask je priznao da nije pročitao detaljan rezime procesa uzorkovanja Tvitera koji je dat u maju. Još jednom, Sigal je ponudio da provede vreme sa Maskom i pregleda detaljan rezime procesa uzorkovanja Tvitera kao što je Tviter tim uradio sa Maskovim savetnicima. Taj sastanak nikada nije održan uprkos višestrukim pokušajima Tvitera - navodi se u žalbi.

Sporni emotikon

U okviru ugovora o kupovini Mask se složio da neće objavljivati tvitove koji „omalovažavaju kompaniju ili bilo kog od njenih predstavnika“.

Tviterova tužba navodi različite slučajeve u kojima se činilo da Mask omalovažava Tviter nakon što je ugovor potpisan. Jedan takav primer je reakcija na objave izvršnog direktora Tvitera Paraga Agravala, koji je objasnio proces kompanije za procenu broja neželjenih naloga, „na šta je Mask odgovorio još jednim omalovažavajućim tvitom“, navodi se u žalbi.

 

 

Kao da to nije bilo dovoljno, Mask je u sredu razjasnio emotikon, napisavši samo dva slova - bs (što je skaraćenica za bullshit, to jest besmislicu, budalaštinu). 

U sudsku dokumentaciju je dodat pomenuti tvit, koji se sastoji samo od emotikona izmeta.

Pretnja konkurencijom

U danima pre nego što je obelodanio da želi da kupi veliki udeo u Tviteru, Musk je tvitovao da "ozbiljno razmišlja" o stvaranju rivalske platforme društvenih medija. Očigledno je u to vreme takođe pretio direktno rukovodstvu Tvitera, navodi se u žalbi.

Mask se 26. marta sastao sa osnivačem Tvitera Džekom Dorsijem i članom odbora Egonom Durbanom kako bi razgovarali o „budućnosti društvenih medija i izgledima da se Mask pridruži odboru Tvitera“, navodi se u žalbi.

- Ubrzo posle toga, Mask je rekao izvršnom direktoru Tvitera Paragu Agravalu i predsedniku odbora Tvitera Bretu Tejloru da ima na umu tri opcije kada je u pitanju Tviter: da  se pridruži njegovom odboru, da preuzme kompaniju kao privatnu ili da osnuje konkurenta - navodi se u dokumentu.

Neispunjavanje zakonskih zahteva?

U tužbi je fokus stavljen na to da je Mask potpisao obavezujući sporazum, a da prethodno nije izvršiozakonske obaveze kupca prema Tviteru. U svom pismu o raskidu ugovora, Maskovi advokati su odbili tu ideju, ističući da je „on pregovarao o pravima pristupa i informacija u okviru sporazuma o spajanju upravo da bi mogao da pregleda podatke i informacije koje su važne za poslovanje Tvitera pre isplate i završetka transakcije“.

Profimedia
 

Međutim, Tviter navodi da se, nakon što je izneo prvobitnu ponudu, Mask finansijski obavezao da će obaviti kupovinu, da bi zatim je 21. aprila podneo ažuriranu ponudu u kojoj se navodi da njegova ponuda „više ne podleže zakonskim zahtevima poslovanja“.

U svojim podnescima o hartijama od vrednosti Mask je opisao svoju ponudu kao „naklonjenu prodavcu“, dok se u žalbi kompanije kaže da je „Tviter prihvatio Maskov nacrt sporazuma 'naklonjenog prodavcu' i napravio druge ključne ustupke kako bi on bio još povoljniji. Ne samo da je bilo uslova za finansiranje i ispunjavanje zakonskih zahteva, nego je Mask već obezbedio novac koji bi bio dovoljan za finansiranje kupovine."

Neslaganje oko zaposlenih na Tviteru

U svom pismu o raskidu ugovora, Mask navodi da je Tviter prekršio svoju obavezu da traži njegovu saglasnost pre nego što je odstupio od svoje obaveze da posluje „na uobičajeni način" otpustivši dva visoka rukovodioca prošlog meseca i, nedavno, kada je najavio da će otpusti trećinu svog tima za nabavku talenata.

Međutim, Tviter tvrdi da je u okviru ugovora o akviziciji pregovarao o mogućnosti zapošljavanja i otpuštanja zaposlenih na svim nivoima bez traženja Maskove saglasnosti.

- Maskov prvobitni nacrt sporazuma smatrao je kršenjem ugovora zapošljavanje i otpuštanje zaposlenog na nivou potpredsednika ili iznad bez Muskove saglasnosti. Tviter je uspešno izbacio tu odredbu pre potpisivanja - navodi se u tužbi.

Štaviše, Tviter navodi da je Musk „dao saglasnost za dva programa zadržavanja zaposlenih osmišljenih da se sačuvaju odabrani vrhunski talenti tokom perioda intenzivne neizvesnosti izazvane velikim delom Maskovim nepravilnim ponašanjem i javnim omalovažavanjem kompanije“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike