Zvanično prihvaćena Radžapaksina ostavka: Šri Lanka slavi zbog odlaska predsednika, novi već položio zakletvu (VIDEO)

15.07.2022

08:26

0

Gotabaja je, nakon što je pobegao iz zemlje, sleteo juče u Singapur, a planira da dođe do Džede u Saudijskoj Arabiji

Zvanično prihvaćena Radžapaksina ostavka: Šri Lanka slavi zbog odlaska predsednika, novi već položio zakletvu (VIDEO)
AP19322394976158 - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena, File

Predsednik parlamenta Šri Lanke zvanično je prihvatio ostavku predsednika Gotabaje Radžapakse, koji je, nakon rastućih protesta zbog najgore ekonomske krize u njegovoj državi, pobegao iz zemlje.

- Od ovog trenutka prelazimo na ustavno imenovanje novog predsednika - rekao je novinarima predsednik parlamenta Mahinda Japa Abejvardena, prenosi Rojters.

Naveo je i da će taj proces, za koji je tražio da ga svi podrže, biti obavljen "brzo i uspešno".

 

 

Radžapaksa, koji je u sredu pobegao na Maldive usred masovnih protesta zbog ekonomske krize u Šri LanKi, sleteo je juče u Singapur, a kako su rekli zvaničnici Maldiva za AP, kasnije će otići za Džedu u Sadijskoj Arabiji.

Vest o Radžapaksinoj ostavci, koja je prvo poslata mejlom predsedavajućem parlamenta, pre nego što je dostavljena u štampanoj verziji, izazvala je sinoć slavlje na ulicama Kolomba, glavnog grada Šri Lanke.

 

 

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesing, koji je privremni vršilac dužnosti predsednika, proglasio je u sredu vanredno stanje celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon bekstva Radžapakse.

Najviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže Vikremesinga za svog predsedničkog kandidata, izjavio je ranije Rojtersu izvor iz vladajuće partije, a premijer je danas već položio zakletvu kao vršilac dužnosti predsednika zemlje, saopštio je vladin zvaničnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike