Propast Šri Lanke: Svaki dan je borba za sebe, a evo šta sada čeka ovu zemlju (VIDEO)

11.07.2022

07:13

0

Autor: N. Pavlović

Crni dani tek predstoje

Propast Šri Lanke: Svaki dan je borba za sebe, a evo šta sada čeka ovu zemlju (VIDEO)
šri-lanka-gorivo1 - Copyright Profimedia

Tokom vikenda je u Šri Lanki, pogođenoj najgorom ekonomskom krizom od sticanja nezavisnosti 1948, bilo veoma burno.

Besan narod, koji je ostao bez posla, goriva i hrane, upao je u rezidencije predsednika i premijera. 

Čelnici države su potom najavili ostavke, a Šri Lanku čeka veoma neizvesna budućnost.

Predsednik Gotabaja Radžapaksa je pobegao iz palate pred naletom demonstranata, a na društvenim mrežama su se pojavili snimci kako se veliki broj kofera ubacuje na jedan brod mornarice Šri Lanke.

Mnogi su posumnjali da pripadaju upravo Radžapaksi.

Šta se sada događa?

Prema tamošnjem ustavu, ukoliko predsedničko mesto ostane upražnjeno pre zvaničnog isteka mandata, Parlament bira narednog lidera među svojim članovima. Njegov naslednik će biti na funkciji do kraja mandata. Čitava procedura mora biti pokrenuta u roku od mesec dana od Radžapaksine ostavke.

Kako izgleda život u zemlji koja je ostala bez goriva?

U roku od tri dana od ostavke, poslanici moraju da se sastanu, a generalni sekretar parlamenta o svemu treba da obavesti to telo. Ukoliko više ljudi budu nominovano za mesto predsednika, održaće se tajno glasanje, a pobednik se odlučuje apsolutnom većinom.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Radžapaksa

Prema pravilima, predsednika bi trebalo da nasledi premijer. Međutim, kako je i Ranil Vikremesing ponudio ostavku, verovatno će predsedavajući Skupštine obavljati funkciju predsednika najviše 30 dana.

Vikremesing je, inače, prošle nedelje izjavio da je Šri Lanka bankrotirala i da je razgovarao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koga je zamolio da im isporuči energente koji su im preko potrebni.

Ekonomija Šri Lanke srlja u propast od 2020, kada je pandemija koronavirusa desetkovala turizam, ali i druge sektore. Inflacija je na rekordnom nivou, cene hrane su otišle u nebesa, a goriva skoro da i nema. Nivoi korupcije i lošeg rukovodstva su bili zapanjujući. 

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Vikremesing

Nesigurna budućnost

Šri Lanka je započela pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi spasla posrnulu ekonomiju. Zvaničnici MMF-a su Kolombo posetili krajem juna, a istaknuto je da će pregovori biti teški.

Vikremesing je naveo da zemlju tek čekaju crni dani.

Zašto Šri Lanka gori: Predsednik podelio pozicije članovima porodice, gladan narod besan zbog pljačke države

- Zbog bankrota, MMF-u moramo da podnesemo plan o našim dugovima odvojeno. Ukoliko budu zadovoljni planom, dogovor će biti donesen na nivou osoblja - naveo je premijer dodavši da to nije proces koji će tek tako doneti olakšanje.

Kako je istakao, nadao se da će izveštaj o restrukturiranju i održivosti duga MMF-u podneti do avgusta. Ukoliko bude postignut dogovor, Šri Lanka će moći da primi određeni zajam na period od 4 godine.

AP Photo/Eranga Jayawardena
Upad u predsedničku rezidenciju

Osim toga, Šri Lanka je u razgovorima i sa Indijom, Japanom i Kinom. Do sada, Indija je obezbedila oko 3 milijarde dolara pomoći.

Mukama nema kraja

Situacija u zemlji je takva da, i pre nego što se probudite, izgubili ste, prenosi BBC.

Nestašice struje koje idu duboko u noć, kradu san jer se ventilatori gase. Čitave porodice sede u mraku i moraju da reorganizuju sve svoje aktivnsti u odnosu na restrikcije.

Osnovne potrepštine su duplo skuplje nego prošlog meseca, ako ne i više. Svake nedelje ste sve više švorc.

Ukoliko ste uopšte i doručkovali, porcije su sve manje, a tek onda počinje borba za saobraćaj - kako otići bilo gde kada nema goriva?

U gradovima su redovi za gorivo kilometarski, lične na metalne pitone koji se protežu svim mogućim ulicama.

Profimedia
 

Vozači čekaju danima, nose jastuke, presvlače se i spavaju u vozilima. Pripadnici srednje klase su im neko vreme donosili obroke i pića, ali se i to proredilo jer su sada svi na udaru. Zvaničnici su već upozoravali da od septembra hrane više neće biti.

Cene hrane, gasa za kuvanje, transporta i struje su enormno porasle, dok je lokalni rupi pao.

U radničkim naseljima, porodice su počele da se skupljaju oko pećnica kako bi pripremile najjednostavnije obroke, poput pirinča.

Kupovina mesa je postala prošlost jer je triput skuplja.

Sveža riba je nekada bila pristupačna, a danas brodovi ne mogu da se otisnu na more jer nema dizela. Ribari koji uspevaju nešto da upecaju prodaju ribu hotelima i restoranima po novim inflacijskim cenama. Međutim, ko može usred krize da priušti da se gosti po restoranima?

Deca su prinuđena da jedu hranu bez proteina, a ovo je kriza koja pogađa sve nivoe društva. Mleka u prahu, takođe, mesecima nema na rafovima u radnjama. Škole ne rade, časovi se održavaju onlajn već treću godinu zaredom.

UN upozoravaju na neuhranjenost i humanitarnu krizu. Za mnoge Šrilančane, kriza uzima danak već mesecima.

Vlasti inače nisu ulagale previše u javni saobraćaj, a vožnja u ono malo vozova i autobusa koji saobraćaju, postala je potpuno nepodnošljiva jer putnici vise sa svih strana.

Gorivo i dalje može da se kupi na crnom tržištu po veoma visokim cenama, a uglavnom ga koriste veća privatna vozila.

Sa druge strane, brojni građani su se okrenuli biciklima.

Decenijama su se bogatiji građani žalili kako u prevozu vlada nedisciplina, a postoji mišljenje da je upravo to omalovažavanje "običnih ljudi" bacilo zemlju na kolena. Najteži teret krize podneće niža srednja i radnička klasa.

Za sada, privatne bolnice nastavljaju sa radom, doduše manjim kapacitetima.

AP Photo/Eranga Jayawardena
 

Zdravstveni sektor više ne može da obezbedi mnoge lekove koji spasavaju živote. Jedan tinejdžer (16 je preminuo od ujeda zmije jer je njegov očajni otac išao od apoteke do apoteke, ali nje uspeo da nađe protivotrov.

Kako su ekonomisti istakli, poreske olakšice koje je vlast uvela 2019. doprinele su pražnjenju budžeta.

Kada je reč o restrikcijama struje, još krajem marta su trajale po 13 sati dnevno i to u vreme kada su vladale nesnosne vrućine.

Vlasti ne mogu da ispune obećanja, nezadovoljstvo je sve veće i na korak od izbijanja građanskog rata.

Jedna majka je prošle nedelje bacila sebe i dvoje dece u reku. Svaki dan donosi neke nove muke.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike