Sedmica u svetu: Putinove reči koje odjekuju svetom, predstava EU u Ukrajini, zamka za Asanža i politički cunami u Francuskoj

19.06.2022

19:30

0

Britanska ministarka donela je odluku na koju je Amerika čekala, Evropa se našla na udaru toplotnog talasa, a premijer Ujedinjenog Kraljevstva suočio se sa novim problemima

Sedmica u svetu: Putinove reči koje odjekuju svetom, predstava EU u Ukrajini, zamka za Asanža i politički cunami u Francuskoj
pregled nedelje - Copyright 24sedam/AP Photo/Pixabay

U nedelji za nama (13-19. juna) vojna operacija Rusije u Ukrajini nastavila je da se razvija po planu Moskve, dok je Kijev uporno tražio oružje od zapadnih "partnera". Britanska ministarka donela je odluku na koju je Amerika čekala, Francuska je glasala, a premijer Ujedinjenog Kraljevstva suočio se sa novim problemima.

Ukrajinski vapaj za oružjem, manipulacije Zapada i Putinov govor koji je odjeknuo

Predsednik Sauli Ninisto izjavio je da Finska neće ući u NATO bez Švedske, dok je na zajedničkoj konferenciji sa njim generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg kazao da će Ukrajina morati da ustupi deo teritorije ukoliko želi mir. Ruska vojska pronašla je oružje koje je Zapad slao Kijevu, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev istakao je da su zapadne zemlje sankcijama naškodile samo sebi, dok je život počeo da se vraća u normalu u oblastima koje je Rusija oslobodila.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je siguran da će lideri u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) biti voljni da saslušaju apel Velike Britanije u vezi sa sudbinom dvojice Britanaca osuđenih na smrtnu kaznu, a i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osvrnula se na ovaj slučaj, rekavši da su izrečene kazne „jasan primer drugim plaćenicima koji se bore za Ukrajinu“.

Bivši komandant NATO u Evropi Vesli Klark pozvao je NATO da napadne Rusiju, uporedivši situaciju u Ukrajini sa onom u Jugoslaviji, ruski lider Vladimir Putin čuo se telefonom sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom, s kojim je razgovarao o bližoj strateškoj saradnji, dok su zapadni mediji ignorisali granatiranje porodilišta u Donjecku. Papa Franja je izjavio da je treći svetski rat već u toku, o čemu, kako je istakao, svedoče „isprepletani elementi“ u rusko-ukrajinskoj krizi i drugim sukobima širom sveta, a na sličan način razmišlja i bivši predsednik Amerike Donald Tramp, koji se plaši da bi zbog SAD moglo da dođe do sukoba na svetskom nivou.

AP Photo/Mstyslav Chernov, File
Granatirano porodilište u Donjecku

NATO je najavio da će, bez obzira na protivljenje Rusije, ojačati kapacitete duž istočne granice, Ukrajina je prvo govorila da američko oružje neće koristiti da bi napala Rusiju, ali se to brzo promenilo kada su zvaničnici izjavili da će pomoću njega vratiti Krim. Ispostavilo se da je američki tečni gas, čije je isporuke ranije dogovorio bugarski premijer Kiril Petkov, skuplji od ruskog gasa, iako je obećavano da će biti dostavljen po povoljnijoj ceni, premijer Mađarske Viktor Orban obavestio je 44 člana Evropskog parlamenta da ta zemlja neće podržati antiruske sankcije koje štete Evropskoj uniji i ometaju dobrobit evropskih porodica, dok je ruski ministar spoljnih poslova još jednom ponovio da Rusija nije izvršila invaziju i da nije imala drugi izlaz nego da pokrene specijalnu vojnu operaciju.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski napravio je grešku na društvenoj mreži Fejsbuk kada je, nakon njihove posete Kijevu, Edija Ramu nazvao premijerom Crne Gore, a Dritana Abazovića premijerom Albanije, lider Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je problem izvoza žita iz Ukrajine veštački i da Kijev i Zapad žele da optuže Moskvu i Minsk za izazivanje gladi u svetu, dok je Zaharova smelo izjavila da "Ukrajina više ne postoji u starim granicama".

Član pregovaračke grupe sa Kijevom i predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Državne dume Leonid Slucki izjavio je da Vašingtonu nije potreban mir u Ukrajini i da su zato Sjedinjene Američke Države prekinule pregovore Moskve i Kijeva, a ovim povodom oglasio se glavni pregovarač Rusije Vladimir Medinski, rekavši da je Moskva spremna da ponovo pokrene mirovne pregovore sa Ukrajinom, ali da još nije dobila odgovor na svoje najnovije predloge, kao i šef ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahamija, koji je kazao da ukrajinska strana ne razmišlja o nastavku pregovora s Rusijom dok ne ojača svoju poziciju.

Ludovic Marin, Pool via AP
Lideri EU na putu za Kijev

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi doputovali su u jutros u Kijev, a na putu do njega su se, sudeći prema fotografijama, lepo proveli, ne razmišljajući o sudbini zemlje koju su iskoristili da bi se obračunali sa Rusijom. Povodom posete lidera EU oglasili su se i Kijev i Moskva, Makron je rekao da je Franucuska za hitan status Ukrajine kao članice EU, a Zelenski je tokom njihove posete tražio još oružja. Fotografije koje su obeležile njihovu posetu možete pogledati OVDE.

Sirijski predsednik Bašar al Asad danas je rekao da SAD kontrolišu i teroriste u Siriji i neonaciste u Rusiji, a lider DNR Denis Pušilin otkrio je da je predsednik Sirije najavio zvaničan početak procedure za priznavanje samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Evropska komisija dala je preporuku da Ukrajina postane kandidat za članstvo u EU, austrijski kancelar Karl Nehamer poručio je da će Austrija status kandidata za članstvo Ukrajine u EU podržati samo pod uslovom da u procesu proširenja ne bude dvostrukih standarda, dok je Šolc poslao skrivenu, ali jasnu poruku Kijevu prilikom gostovanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je govor na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, što je bilo njegovo prvo obraćanje međunarodnoj javnosti otkako je počeo sukob u Ukrajini, tokom kog je, između ostalog, rekao da vladajuće elite na Zapadu i dalje sve druge smatraju svojim kolonijama, da inflacija nije njegova krivica, kao i da je stari poredak okončan, a glavne poruke koje je poslao možete videti OVDE.

Printscreen/RT
 

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel prvi put od odlaska u penziju dala je za tamošnje medije nekoliko opširnih intervuja u kojima se osvrnula i na ukrajinsku krizu i Putinov karakter, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da su u Ukrajini ubijena 74 hrvatska "plaćenika", dok je Litvanija zabranila transport robe iz Rusije ka Kalinjingradu.

Francuska pred izborom

Centristički savez "Zajedno" koji predvodi predsednik Francuske Emanuel Makron ušao je u drugi krug parlamentarnih izbora sa tesnom većinom, osvojivši 25,75 odsto glasova, dok je levičarski blok "NUPES", koji predvodi Žan-Lik Melanšon bio drugi sa 25,66 odsto. Nekoliko dana pre drugog kruga došlo je do bure u EU kada je procurio Makronov non-pejper u kom stoji da Francuska želi da stvori sveobuhvatan evropski politički forum, koji ne bi bio zamena za Evropsku uniju, Savet Evrope ili Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ali bi omogućio izgradnju zajednice svih evropskih zemalja, bez obzira na njihov status u EU ili odnosima sa blokom.

Kritičari su se obrušili na Makrona, rekavši da se opustio i da se nije mnogo bavio drugim krugom izbora, zbog čega je u opasnost doveo očuvanje većine koju je pet godina imao u parlamentu, dok se na dan izbora strahovalo da bi rekordne vrućine mogle da budu odgovorne za slabu izlaznost. U nedelju kasno uveče objavljene su prve projekcije glasanja, prema kojima je koalicija "Zajedno" predsednika Makrona na putu da izgubi apsolutnu većinu u parlamentu, levičarska koalicija NUPES Žan-Lika Melanšona dobila 149 mesta, dok je istorijski rezultat postigao Nacionalni savez Marin Le Pen sa osvojenih 89 mandata.

Asanž između politike i zakona

Profimedia
Džulijan Asanž

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je u petak izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, a istog dana Šipton Asanž, Džulijanov brat, najavio je da će Visokom sudu u Londonu biti podneta žalba sa novim informacijama. Kako je Vikiloks postao američki neprijatelj broj jedan i kako je CIA htela da ubije Asanža možete pročitati OVDE.

Ubi me prejaka reč

Pozivajući se na „desetine frustriranih demokratskih zvaničnika, članova Kongresa i glasača“, Njujork tajms je u nedeljnom izveštaju pisao da bi sadašnji američki predsednik Džozef Bajden mogao da bude zamenjen kao kandidat stranke 2024, a kao da to i pad rejtinga nisu bili dovoljni, i supruga njegovog sina Hantera Bajden oglasila se i ispričala svoju priču o njegovim aferama sa prostitutkama. Posle silnih pehova koje je imao, predsednik SAD je ove sedmice pao sa bicikla, a kako je sve lagao Amerikance da bi opravdao svoja predizbora obećanja koja nije ispunio možete pročitati OVDE.

Džonsonove turbulencije

Iako je premijer Velike Britanije Boris Džonson imao sasvim dovoljno glavobolja posle silnih skandala i prošlonedeljnog spašavanja za dlaku posle pokušaja izglasavanja nepoverenja, iskrsli su novi problemi. Premijerka Škotske najavila da će naći put do nezavisnosti, pokrenuvši priče o ponovnom referendumu, Evropska komisija pokrenula je prekršajni postupak protiv Ujedinjenog Kraljevstva zbog kršenja međunarodnog prava, odnosno nepoštovanja značajnih delova Protokola o Irskoj/Severnoj Irskoj, koji je sklopljen u okviru trgovinskog sporazuma posle Bregzita, a nekoliko stotina demonstranata učestvovalo je u subotu u centru Londona u maršu "Mi zahtevamo bolje", noseći transparente sa natpisima poput "Prekini rat, a ne blagostanje" i zahtevajući od vlade da preduzme mere koje će pomoći Britancima da prežive najveću krizu u poslednjih 40 godina jer troškovi života nezaustavljivo rastu.

Vrelo leto

AP Photo/Michael Pappas
 

Letnji problemi počeli su da izazivaju paniku širom sveta. Francusku je zahvatio toplotni talas i najavljeno je da bi temperature mogle da pređu 40 stepeni i da se strahuje od požara, a isti problem imaju i Velika Britanija i Španija. U ovoj drugoj buknuli su požari u kojima je planulo 9.000 hektara šume, dok je nekoliko stotina ljudi evakuisano, a vatrena stihija zahvatila je i grčka ostrva Eviju i Eubeju.

Sezona putovanja kao uvod u novu sezonu pandemije

Evropska agencija za lekove izdala je važno saopštenje u vezi sa novim sojevima koronavirusa, kojim se zarazio čak i doktor Entoni Fauči, glavni američki epidemiolog, kao i kanadski premijer Džastin Trudo i Bajdenov savetnik Džejk Salivan, koji je nedavno bio u kontaktu sa predsednikom SAD. Dok je korona buknula u Nemačkoj, Egipat je odlučio da popusti sve epidemiološke mere, a otkriveno je i da su isterivači đavola profitirali tokom pandemije. Sa druge strane, Svetska zdravstvena organizacija počela je da paniči zbog majmunskih boginja, kojima je odlučila da promeni i ime.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike