Vesli Klark pozvao NATO da napadne Rusiju: Situaciju u Ukrajini uporedio sa onom tokom rata u Jugoslaviji

15.06.2022

08:58

0

Bivši komandant NATO u Evropi istakao je da bi zapadni lideri trebalo da imaju na umu sukob u Bosni, gde je "intervencija Alijanse zaustavila rat"

Vesli Klark pozvao NATO da napadne Rusiju: Situaciju u Ukrajini uporedio sa onom tokom rata u Jugoslaviji
Vesli Klark - Copyright AP Photo/Tony Gutierrez

Nekadašnji komandant NATO u Evropi general Vesli Klark izjavio je da ruska vojna operacija u Ukrajini neće biti zaustavljena bez intervencije NATO.

Klark je istakao da bi zapadni lideri trebalo da imaju na umu sukob u Bosni, gde je "intervencija Alijanse zaustavila rat", prenosi poljski portal TVP.

Tokom onlajn diskusije u ponedeljak, koju je organizovao istraživački centar Atlantskog saveta o situaciji u Ukrajini, Klark je pozvao na intervenciju NATO, rekavši da je Rusija nadmoćnija, a da oružje koje zapadne države šalju presporo stiže na istok Evrope i da ga ima malo.

- Kako ne možemo da ga isporučimo na vreme i kako ne možemo da tolerišemo poraz Ukrajina od Rusije, a svesni smo odnosa snaga i gubitaka, o čemu mi ovde razgovaramo? - upitao je Klark.

Trenutnu situaciju uporedio je sa onom tokom rata u bivšoj Jugoslaviji i agresije NATO.

- Milošević je počeo da traži diplomatsko rešenje tek kada je shvatio da ne može više ništa vojno da uradi. Čini mi se da moramo da razmišljamo o nezamislivom - rekao je on i dodao:

- Vreme je da primenino lekcije koje smo naučili. Hajde da intervenišemo kod NATO. Hajde da to objavimo, hajde da odemo tamo i kažemo Rusiji da stane i hajde da je zaustavimo. Ne možemo je zaustaviti bez intervencije NATO.

I drugi zučesnici ove diskusije ukazali su na to da pomoć koja se šalje Ukrajini nije dovoljna da bi ona mogla da se odbrani, a da je naročito slaba kada je reč o protivvazdušnoj odbrani.

General Klark je bio vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi od 1997. do 2000. godine, a 1999. komandovao je NATO agresijom na SRJ.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike