"Sa starim poretkom je završeno": Ovo su glavne tačke Putinovog velikog govora (VIDEO)

18.06.2022

09:17

0

Autor: N. Pavlović

Prvo obraćanje međunarodnoj zajednici od 24. februara

"Sa starim poretkom je završeno": Ovo su glavne tačke Putinovog velikog govora (VIDEO)
putin - Copyright AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ruski predsednik, Vladimir Putin, na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu održao je veliki govor, što je bilo njegovo prvo obraćanje svetskoj javnosti od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Putin je naglasio da Zapad živi u prošlosti, ali da je era unipolarnog sveta gotova. Napomenuo je da aktuelna ekonomska kriza nije rezultat ruske akcije u Donbasu već "sistematskih grešaka birokrata Vašingtona i EU".

Kremlj je govor opisao kao "veoma važan", a ovo je nekoliko ključnih tačaka Putinovog obraćanja.

Stari svetski poredak je gotov

Kada su SAD proglasile pobedu u Hladnom ratu, Amerikanci su se proglasili "božjim izaslanicima na Zemlji", istakao je Putin. Prema njegovim rečima, Vašington se pravi da ne vidi da u svetu postoje i drugi centri moći koji imaju pravo da štite svoje sisteme, ekonomske modele i suverenitet.

Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool via AP
 

- Ove zaista revolucionarne, tektonske promene u geopolitici, globalnoj ekonomiji i tehnološkoj sferi, u čitavoj oblasti međunarodnih odnosa, fundamentalne su i neumoljive. Greška je predlagati da neko može da sačeka da promene prođu i onda da se sve vrati u normalu, da će sve biti kao nekada. Neće biti - istakao je Putin istakavši da je era unipolarnog sveta gotova koliko god se Zapad trudio da to ne bude tako.

Sankcije se obile Zapadu o glavu

Kada su SAD i njeni saveznici pokrenuli kampanju da "ukinu" Rusiju zbog Ukrajine, nadali su se da će se urušiti ruska ekonomija i društvo. Međutim, sankcije su se njihovim kreatorima vratile kao bumerang, stvarajući ekonomske i društvene probleme, pojačavajući cene hrane, struje i goriva i narušavajući kvalitet života građana širom Zapada, a naročito u Evropi.

- Evropska unija je kompletno izgubila svoj politiki suverenitet, a njihove birokratske elite igraju uz tuđu muziku, prihvatajući sve što dolazi sa vrha, nanoseći štetu samo sopstvenoj populaciji i ekonomiji - rekao je ruski predsednilk.

Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool via AP
 

Kako je dodao, građani EU će platiti cenu "odluka koje su odvojene od realnosti i protivne razumu".

Greške Zapada krive za cene gasa i inflaciju

Komentarišući izjave Zapada da je isključivo Rusija kriva za povećanje cena gasa i inflaciju, Putin je istakao da je takav stav za "on ekoji ne umeju da čitaju i pišu".

- Ne krivite nas, nego sebe - istakao je.

EU slepo veruje u obnovljive izvore energije i napušta dugoročne ugovore za prirodni gas sa Rusijom što je i dovelo do rasta cena, smatra Putin. U međuvremenu, i SAD i EU su zbog pandemije kovida 19 štampale trilione dolara i evra.

Smena elita

Politike koje sprovode EU i SAD samo će pojačati podele u društvu i nejednakosti.

- Takvo odstupanje od realnosti, od zahteva društva, neumitno će voditi ka rastu populizma i radikalnih pokreta, ozbiljnim društvenim i ekonomskim promenama i degradaciji što će, u bliskoj budućnosti, dovesti i do smene elita - poručio je ruski lider.

Ukoliko bude gladi, to nije ruska krivica

Sankcije Zapada, naročito protiv izvoza žitarica i đubriva, jedne su od razloga zašto je snabdevanje hranom pod znakom pitanja.

- Ukoliko bude gladi u siromašnim zemljama, to će u potpunosti biti na savesti američke administracije i evropske birokratije - poručio je Putin.

Kako je naveo, problemi sa snabdevanjem su se pojavili pre nekoliko godina, a ne meseci i to zbog kratkovidih akcija onih koji su navikli da rešavaju svoje probleme na tuđu štetu.

Rusija je spremna da šalje hranu Africi i Bliskom istoku, ali se suočava sa logističkim, finansijskim i transportnim preprekama koje je nametnuo Zapad, rekao je.

Sukob u Ukrajini

Rusija je u Ukrajinu poslala trupe jer Zapad nije ispunio svoje obaveze i "bilo je nemoguće postići bilo koji novi sporazum sa njima".

- Odluka je bila iznuđena, ali neophodna - rekao je dodavši da Rusija ima svako pravo, kao suverena država, da brani svoju bezbednost i štiti građane Donbasa od "genocida Kijeva i neonacista koji su dobijali punu zaštitu Zapada".

AP Photo/Dmitri Lovetsky
 

Zapad je godinama Ukrajinu pretvarao u "antirusku državu" i pumpao je oružjem i vojnim savetnicima koje "baš briga za ukrajinsku ekonomiju ili njen narod".

- Nisu štedeli ni na čemu da čizmu NATO stave na istok, usmerenu protiv Rusije, kako bi se stvorila agresija, mržnja i rusofobija - kazao je.

Putin je napomenuo da će ciljevi operacije biti ispunjeni.

Ekonomski razvoj je izraz suvereniteta

U 21. veku, suverenitet ne može biti delimičan, smatra Putin. Postoji pet ključnih principa na kojima će počivati ekonomski razvoj Rusije: otvorenost, sloboda, društvena pravda, infrastruktura i tehnološki suverenitet.

Rusija nikada neće pratiti put samoizolacije i autarkije, ali će proširiti interakcije sa bilo kim ko bude želeo da trguje, kazao je Putin, dodavši da takvih država ima mnogo.

- Moskva će podržati i privatno preduzetništvo, izgradiće i obnoviće saobraćajnu infrastrukturu, pokušati da smanji društvenu nejednakost i osiguraće da se ključne tehnologije ne baziraju na uvozu - istakao je.

- Zaista suverene države su uvek posvećene jednakim partnerstvima dok će oni oni koji su slabi i zavisni od drugih, po pravilu, uvek tražiti neprijatelje, podmetati ksenofobiju ili, na kraju, izgubiti svoju originalnost, nezavisnost, slepo prateći vođu - zaključio je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike