Kako je CIA htela da ubije Asanža: Raskrinkao je tajne ratova u Avganistanu i Iraku, a sada trune u zatvoru (VIDEO)

17.06.2022

11:11

0

Autor: N. Pavlović

Osnivič Vikiliksa se nalazi u zloglasnom zatvoru Belmarš

Kako je CIA htela da ubije Asanža: Raskrinkao je tajne ratova u Avganistanu i Iraku, a sada trune u zatvoru (VIDEO)
Džulijan Asanž - Copyright Profimedia

Kada je 2010. godine u javnost procurio veliki broj poverljivih američkih vojnih dokumenata, otkriveno je koliko je civila u Avganistanu ubila koalicija predvođena SAD.

Svet je do ovih podataka došao zahvaljujući “Vikiliksu” (uzbunjivačkom sajtu) i Džulijanu Asanžu, koji zauzvrat, zato što je hteo da svima ukaže na istinu, trune u zatvoru.

To je bilo najveće takvo “curenje” podataka u istoriji američke vojske jer je objavljeno više od 90.000 zapisa i obaveštajnih izveštaja o incidentima koje su prikupili uzbunjivači.

Tajne depeše

Otkriveno je i da je tajna jedinica američkih specijalnih snaga jurila talibanske lidere i ubijala ih bez prethodnog suđenja; kako su SAD zataškale dokaze da su talibani dospeli u posed smrtonosnih projektila; kako koalicija sve više koristi “dronove smrti”, navođene iz baze u Nevadi, kako bi ubijala mete (talibane), i kako su talibani bombaškim napadima pojačali masakre.

AP Photo/Frank Augstein
 

Depeše su otkrile i koliko je civila stradalo u koalicionim napadima. Obično se radilo o kolateralnoj šteti jer su američke snage i njihovi saveznici gađali određene mete, ali su usput pogađali i nedužne ljude.

Primera radi, francuska vojska je pogodila 2008. godine autobus pun dece, kada je njih osmoro poginulo. Slično je uradila i američka vojska, a poljske trupe su 2007. godine zasule raketama jedno selo, pobivši pritom svatove.

Kako je CIA htela da ga ubije

Asanž je 2017. već pet godina bio zatočen u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, a CIA se spremala da ga kidnapuje, što je povelo žustre rasprave među zvaničnicima administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa koliko je takva operacija legalna i praktična, pišu strani mediji.

Pojedini zvaničnici iz Trampovog okruženja su čak razmatrali i Asanžovu likvidaciju, pa su diskutovali o načinima na koje je moguće ubiti osnivača "Vikiliksa".

AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
 

- Činilo se da ne postoje granice - naveo je bivši viši kontraobaveštajac.

CIA nije samo Asanža smatrala za svog neprijatelja već je pratila i njegove saradnike, krala im elektronske uređaje i sejala razdor među njima.

Iako je Asanž već godinama bio na radaru CIA, planovi da se pokrene pravi rat protiv njega započeti su kada je Vikiliks objavljivao dokumenta koji prikazuju koje osetljive alate za hakovanje koristi Agencija. Tzv. "Sef 7" je, kako je CIA navela, najveći gubitak podataka u istoriji ove agenciji.

Kada je na čelo CIA stupio Majk Pompeo, želeo je da se osveti Vikiliksu.

- Pompeo i drugi lideri Agencije su bili toliko van sebe jer su bili silno osramoćeni zbog "Sefa 7". Želeli su krv - rekao je nekadašnji Trampov zvaničnik zadužen za nacionalnu bezbednost.

Tada je Pompeo Vikiliks nazvao "neprijateljskom obaveštajnom službom" što je operativcima dalo vetar u leđa da pristupe daleko agresivnim akcijama. Vikiliks su tretirali kao bilo koju drugu špijunsku organizaciju, nadzirali su komunikaciju i kretanje njihovog osoblja, a Asanž je bio pod audio-vizuelnom prismotrom.

AP Photo/Sue Ogrocki
Pompeo

Pompeovi planovi su mogli da ugroze legalne strukture, ugrožavajući napore Ministarstva pravde da privedu Ansanža pravdi. Da su se planovi ostvarili, to bi svakako ugrozilo i odnose SAD sa Velikom Britanijom.

CIA i Majk Pompeo nisu odgovarali na ove tvrdnje.

- Kao američki građanin, smatram da je apsolutno nečuveno da bi naša vlada razmatrala kidnapovanje ili ubistvo bilo koga bez sudskog procesa samo zato što je objavio istinitu informaciju - naveo je Asanžov advokat Beri Polak.

Podsetimo, Asanž se nalazi u britanskom zatvoru "Belmarš", a britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel je danas donela odluku da on može biti izručen SAD.

Inače, nije poznato da li su najekstremnije mere protiv Asanža zaista bile i odobrene, pogotovo usled protivljenja advokata Bele kuće.

Jahu njuz navodi da je samo razmatranje planova dovoljno zabrinulo određene zvaničnike koji su u tajnosti kontaktirali određene članove osoblja Bele kuće i kongresmene, kao i članove obaveštajnih komiteta.

Smatralo se da potencijalno kidnapovanje osnivača Vikiliksa nije samo ilegalno već bi ugrozilo njegovo dalje krivično gonjenje.

Špijunske igre

Krajem 2017. godine, planovi su prekinuti kada su američki zvaničnici došli do saznanja da ruski operativci, navodno, pripremaju da Asanža izvuku iz Londona i odvedu ga u Moskvu.

U to vreme, ekvadorska vlast je želela Asanžu da odobri diplomatski status kako bi mogao da ode iz ambasade u Londonu i odleti za Moskvu. Američki zvaničnici su bili na nogama i morali su nešto da smisle.

Bela kuća je počela sa pripremom scenarija koji bi sprečili Asanžov odlazak u Rusiju,tvrde tri bivša zvaničnika, preneo je Jahu njuz.

U igri je čak bio i vatreni okršaj između američkih i ruskih operativaca na ulicama Londona, zakucavanje automobilom u rusko diplomatsko vozilo koji bi prevozilo Asanža ili pucanje u točkove aviona koji bi leteo za Moksvu.

Amerikanci su pitali britanske kolege da li bi oni mogli da pucaju, ukoliko do toga dođe.

- Imali smo više razloga da verujemo da je planirao da ode odatle, čak i u kolicima za veš. Bilo bi to poput filmskog bekstva - naveo je jedan izvor.

Priče o mogućem bekstvu iz ambasade dovele su rata između rivalskih špijunskih službi u Londonu.

Svi živi su se stacionirali u okolini ekvadorske ambasade - američki, britanski i ruski agenti, ali i mnogi drugi.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Rusi su planirali da izvedu bekstvo, a zapadnjački operativci su to želeli da spreče.

- Bilo je više nego komično do te tačke da je svako u prečniku od tri bloka radio za neku od obaveštajnih službi, bilo da su bili čistači ulica ili radnici obezbeđenja - navodi se.

Navodno, zvaničnici Bele kuće su upozorili Trampa da bi bilo kakva provokacija mogla da izazove međunarodni incident - ili još gore.

- Rekli smo mu da bi ovo moglo da postane gadno - rekao je još jedan izvor.

Strah unutar Veća za nacionalnu bezbednost je rastao, a postavljalo se pitanje: "Dokle ovo ide?"

Vikiliks - neprijatelj broj 1

Kada je Vikiliks pokrenuo svoj sajt u decembru 2006. godine bio je to presedan - svako je mogao anonimno da postavi određeni sadržaj.

I tako je i bilo, pa su teme varirale od tajnih bratskih društava do detalja o zatvoru Gvantanamo gde su SAD držale najzloglasnije teroriste.

Ipak, Asanž, malo poznati australijski aktivista, nije dobio na pažnji sve do 2010. godine kada je Vikiliks objavio snimke američkog vazdušnog napada  u Bagdadu, kada je 2007. godine ubijeno najmanje 12 ljudi, uključujući i dva novinara Rojtersa, a ranjena su i deca. Pentagon je odbio da objavi snimak, ali ga je neko dostavio Vikiliksu.

Kasnije te godine, Vikiliks je objavio poverljive dokumente američke vlade koji su se ticali ratova u Iraku i Avganistanu, kao i više od 250.000 američkih depeša.

Jedni su Asanža videli kao heroja, a drugi kao izdajnika.

Tada su američke obaveštajne službe imale veliki zadatak i izazov jer nisu znale kako da postupaju sa Viliksom, koji nije delovao kao uobičajeni medij.

- Nikad se nije desilo ovako nešto - rekao je jedan zvaničnik.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike