Dobro zezanje uz rusku votku?! Lideri EU na zgarište zemlje koju su iskoristili protiv Rusije krenuli kao na ekskurziju (FOTO)

16.06.2022

11:26

0

Autor: 24sedam

Šolc, Makron i Dragi zaboravili su, putujući u Ukrajinu, kolika je njihova odgovornost za broj stradalih i raseljenih na istoku kontinenta

Dobro zezanje uz rusku votku?! Lideri EU na zgarište zemlje koju su iskoristili protiv Rusije krenuli kao na ekskurziju (FOTO)
Tan2022-6-16_82852195_0 - Copyright Ludovic Marin, Pool via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi doputovali su u jutros u Kijev, posetivši ukrajinsku prestonicu prvi put zajedno od početka ruske vojne operacije u ovoj zemlji.

Trojica lidera otišla su noćnim vozom za Kijev, a u Ukrajinu su ušli preko granice sa Poljskom, izvestila je „Republika" rano jutros, iako detalji putovanja nisu otkriveni, pošto Pariz, Berlin i Rim nisu dali zvanični plan putovanja.

- Ovde smo, fokusirani, i sada ćemo se sastati sa predsednikom Zelenskim da posetimo ratno mesto gde su počinjeni masakri, a zatim da vodimo razgovore koji su zakazani sa predsednikom Zelenskim - rekao je Makron novinarima koji su ih dočekali na železničkoj stanici u Kijevu.

Poseta je „poruka evropskog jedinstva i podrške Ukrajincima, poruka o sadašnjosti i budućnosti jer znamo da će nedelje koje dolaze biti veoma teške“, dodao je francuski predsednik.

Međutim, njih trojica su se izgleda lepo proveli na putu ka Kijevu, pošto su, prema zvaničnim fotografijama koje su objavljene, bili prilično veseli.

Veseli trojac na zgarištu

Pre svoje posete Kijevu lideri tri vodeće zemlje EU napravili su pravu predstavu u vozu, pa je više delovalo kao da su krenuli na odmor, a ne u ozbiljnu diplomatsku posetu zemlji u kojoj se već četiri meseca vode borbe.

Ludovic Marin, Pool via AP
Mario Dragi, Emanuel Makron i Olaf Šolc

Tako su fotografijama koje su nastale u vozu poslali poruku da nisu mnogo razmišljali o ozbiljnosti situacije, a korisnici društvenih mreža zapitali su se šta su pili tokom puta, jer čaše koje su stajale ispred njih nisu ličile na one za vodu, dok je jedan tviteraš napisao da bi to lako mogla biti ruska votka koja se takođe našla na listi sankcija EU i drugih zemalja koje su Sjedinjene Američke Države pritisle da osude vojnu operaciju u Ukrajini.

Da su se dobro zabavili govori desetina fotografija, koje su, po svemu sudeći, trebalo da pokažu da se lideri tri vodeće države Evropske unije dobro slažu i razumeju posle odlaska Angele Merkel, koja je do kraja prošle godine bila povezujući faktor u okviru bloka.

Sa njima je putovao i predsednik Rumunije Klaus Johanis, ali on ili nije hteo da prisustvuje fotsešnu veselog trojca ili kreatori evropske politike nisu smatrali da je neophodno da se prikaže da je i on bio u njihovom društvu, pa je vest o njegovoj poseti Ukrajini tako kasnije dospela u javnost.

Američke marionete

Evropskim liderima empatija izgleda nije jača strana, jer njihovi osmesi svedoče o tome da su na putu ka prestonici ratom zahvaćene zemlje zaboravili na hiljade vojnika i civila koji su izgubili život i na nekoliko desetina hiljada raseljenih ljudi, koji su izgubili krov nad glavom i morali da napuste svoje ognjište zbog sukoba koji su orkestrirale Sjedinjene Američke Države postavivši proameričku vlast na čelo države 2014. godine kako bi među ljudima razvila antiruska osećanja.

Ludovic Marin, Pool via AP
Mario Dragi, Olaf Šolc i Emanuel Makron

Tokom osam godina stanovnici Donjecke i Luganske Narodne Republike trpeli su agresiju kijevskih trupa, braneći svoje teritorije nakon donošenja skandaloznog zakona da ruski nije jezik jednak ukrajinskom u zemlji u kojoj u određenim oblastima živi većinski rusko stanovništvo.

Pred sam početak sukoba u Ukrajini Rusija je nedeljama zahtevala garancije o neširenju NATO na istok, koje su zapadne zemlje na čelu sa SAD odbile da joj daju. Umesto toga, Zapad je podstakao Kijev da intenzivira granatiranje Donbasa, što je Rusiju nateralo da reaguje kako bi se spasli Rusi koji tamo žive.

Veliki broj civila prvo je evakuisan u Rusiju, a onda je 24. februara Vladimir Putin objavio početak specijalne vojne operacije u Ukrajini sa ciljem da se zemlja očisti od nacionalista sa ekstremističkim težnjama i da se demilitarizuje kako bi Moskva mogla da garantuje bezbednost svojih građana, što u Rusiji, što na teritoriji Ukrajine.

Od tada je Zapad počeo da šalje ogromne količine oružja Kijevu, u čemu je opet Amerika prednjačila, kako bi ukrajinska vojska mogla da se odupre Rusima što duže, čime je doprineo većem broju žrtava, o čemu svedoče i skorašnji izveštaji iz SAD, gde se navodi da dnevno strada između 100 i 500 pripadnika ukrajinske vojske, dok broj stradalih civila, kako ističu u Rusiji, preuveličavaju od početka specijalne operacije, pošto Moskva insistira da se koncentriše samo na vojne ciljeve.

Zbog toga je ponašanje lidera EU u vozu ka Kijevu još šokantnije, jer šalje signal da oni ili nisu svesni ili da ih nije briga što su jednu zemlju zloupotrebili, ne misleći na žrtve i razaranje, samo kako bi isprovocirali Ruse i srušili predsednika Vladimira Putina sa vlasti, odbijajući istovremeno da izađu u susret zahtevima Moskve za bezbednosnim garancijama.

Rusija imuna na sankcije, Evropa puca pod teretom inflacije

Za manje od četiri meseca trajanja sukoba u Ukrajini, u okviru šest paketa, Rusiji je uvedeno više od 20.000 sankcija, ali one, po svemu sudeći, nisu uspele da oslabe Rusiju, dok su najviše naškodile upravo evropskim zemljama i SAD.

Da Moskva pobeđuje i da su sankcije Zapada doživele kolaps, kao i da lideri koji se bezbrižno smeju u kupeu vode Evropu u propast, mirno gledaju rast inflacije i uništenje svih tržišta, govori i činjenica da je Rusija imala suficit od 93 milijarde dolara u prva četiri meseca ove godine, što je čak tri puta više od prošlogodišnjih 30 milijardi.

Ruska Federacija na čelu sa Vladimirom Putinom uspela je u vreme rata čak i da zaradi, dok su šefovi država i vlada evropskih zemalja prihvatili rast cena kako bi kaznili Moskvu, ne vodeći računa o tome što sopstvene građane vode ka sve većoj bedi i prave još drastičniji jaz između bogatih i siromašnih, koji je ionako bio ogroman.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike