Orban: Nećemo podržati antiruske sankcije koje štete EU! Imamo pravo da odbijemo ono što se protivi zdravom razumu

16.06.2022

19:17

0

Odbaciće i sankcije protiv verskih lidera

Orban: Nećemo podržati antiruske sankcije koje štete EU! Imamo pravo da odbijemo ono što se protivi zdravom razumu
AP Photo/Petr David Josek

Premijer Mađarske Viktor Orban obavestio je 44 člana Evropskog parlamenta da ta zemlja neće podržati antiruske sankcije koje štete Evropskoj uniji i ometaju dobrobit evropskih porodica, izjavio je za agenciju MTI njegov sekretar za medije Bertalan Havasi.

Orban je u pismu naveo da je Mađarska podržala šest paketa sankcija Rusiji i dala sve od sebe da sačuva evropsko jedinstvo.

Kako je rekao, Mađarska je zadržala pravo da odbije predloge "koji se protive zdravom razumu i prete osiromašenju mađarskih i evropskih porodica".

Ponovio je da će njegova vlada odbaciti i sankcije protiv verskih lidera, uključujući patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

- Mađarska želi mir. Oružani sukob mora da se okonča i sporovi moraju biti rešeni pregovorima - istakao je Orban, podsećajući evroposlanike da je njegova zemlja osudila postupke Rusije.

Kako je napisao u pismu, Mađarska je do sada smestila oko 800.000 ukrajinskih izbeglica, obezbedujući im hranu, smeštaj, lekove, školovanje za decu i posao za odrasle.

- Prema tome, Mađarska zaslužuje uvažavanje i zahvalnost pre nego uvredljive i nastavne primedbe - zaključio je mađarski premijer.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti