"Putin me je razumeo": Tramp o sukobu u Ukrajini - mogao bi da izbije treći svetski rat, a SAD da bude krivac!

19.06.2022

07:43

0

On je kritikovao i pakete pomoći koje je Bajdenova administracija odobrila Ukrajini

"Putin me je razumeo": Tramp o sukobu u Ukrajini - mogao bi da izbije treći svetski rat, a SAD da bude krivac!
tramp - Copyright AP Photo/Joe Maiorana, File

Bivši američki predsednik Donald Tramp smatra da bi vojna pomoć koju je Vašington pružio Kijevu mogla dovesti do toga da se sukob u Ukrajini pretvori u treći svetski rat.

- Imamo rat u Ukrajini... Možda će on dovesti do trećeg svetskog rata zbog načina na koji se nosimo sa njim - upozorio je Tramp u govoru na verskoj konzervativnoj konvenciji u Nešvilu u Tenesiju koja je održana u petak.

On je kritikovao i pakete pomoći koje je Bajdenova administracija odobrila Ukrajini zbog sukoba sa Rusijom.

- Upravo smo dali 40 milijardi dolara, i na to još dodatnih 16 milijardi dolara. Dakle 56 milijardi dolara - rekao je Tramp.

- Kad pogledate Evropu i Nemačku i Francusku i sve ove druge zemlje, oni su dali mali deo, mali, mali deo onoga što mi dajemo. Mi dajemo 56 milijardi dolara, a oni daju nekoliko milijardi dolara. I oni su ti koji su mnogo više pogođeni - rekao je Tramp.

Tramp je još jednom ponovio da je glavni krivac za rat u Ukrajini Džo Bajden, koji ga je zamenio u Beloj kući, insistirajući da "da sam ja predsednik to se nikad ne bi dogodilo".

- Veoma sam dobro upoznao Putina i razgovarali smo o tome... Znao je da će posledice biti ogromne. On je razumeo i nikada to ne bi uradio - insistira Tramp.

Druga tema posle obraćanja bila su i saslušanja u Kongresu povodom upada na Kapitol Hil 6. januara 2021. Bivši predsednik tvrdi da je istraga o njegovoj navodnoj ulozi u "provociranju svojih pristalica da napadnu američki Kapitol u Vašingtonu" bila nameštena i da se radi o "lovu na veštice", a onda se dotakao i svoje kandidature za predsednika SAD 2024.

- Da li bi neko želeo da se kandidujem za predsednika? - pitao je Tramp okupljene, posle čega je usledilo glasno klicanje publike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike