SZO menja ime majmunskim boginjama, a evo zašto su se odlučili na ovaj potez

15.06.2022

17:51

0

Naučnici pozvali na hitnu promenu

SZO menja ime majmunskim boginjama, a evo zašto su se odlučili na ovaj potez
Screenshot 2022-06-15 171421 - Copyright Printscreen / Youtube / World Health Organization (WHO)

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će preimenovati virus majmunskih boginja kako bi se izbegla diskriminacija i stigmatizacija.

Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, rekao je da organizacija radi s partnerima i stručnjacima iz celog sveta na promeni imena virusa majmunskih boginja, njegovih vrsta i bolesti koje uzrokuje.

Do ove odluke je došlo nakon što su naučnici pozvali na hitnu promenu imena, koje su opisali kao netačno, diskriminišuće i stigmatizujuće. Tedros je rekao da će novo ime biti objavljeno što je pre moguće.

Slična zabrinutost pojavila se na vrhuncu pandemije koronavirusa, kada su nove varijante kovida dobijale imena po zemljama ili regijama u kojima su prvi put otkrivene, što je dovelo do zabrane putovanja i drugih ograničenja. SZO je zato uveo sistem imenovanja koji je nove varijante nazivao po slovima grčke abecede, piše "The Guardian".

Povezivanje imena majmunskih boginja s Afrikom

Naučnici su naveli da je prevladavajuća percepcija u medijima i naučnoj literaturi da je virus majmunskih boginja endemičan za afričke zemlje. Upozoravaju na sve veći narativ u medijima i među mnogim stručnjacima koji pokušavaju da povežu sadašnju globalnu epidemiju s Afrikom, Zapadnom Afrikom ili Nigerijom.

Profimedia
 

Podsetimo, britanska zdravstvena agencija je prošlog meseca zabeležila virus majmunskih boginja kod osobe koja je stigla u London iz Nigerije 4. maja. Virus je nakon toga počeo da se širi u zapadnim zemljama, uglavnom među muškarcima koji imaju polne odnose s drugim muškarcima.

Postoje dve vrste majmunskih boginja - zapadnoafrička i kongo. Ovogodišnju epidemiju karakteriše prvi tip, koji je znatno manje opasan od drugog.

1.800 slučajeva majmunskih boginja u zemljama van Afrike

- U kontekstu trenutne globalne epidemije, kontinuirano spominjanje ovog virusa kao afričkog ne samo da je netačno nego je i diskriminišuće i stigmatizujuće - pišu stručnjaci i kritikuju korišćenje fotografija afričkih pacijenata s lezijama boginja prilikom izveštavanja u medijima.

Britanska zdravstvena agencija je danas izvestila da su u Engleskoj zabežena još 52 slučaja majmunskih boginja, još jedan u Škotskoj i jedan u Velsu, što znači da su u Britaniji do 14. juna evidentirane 524 infekcije tim virusom. Na svetu je tokom ove epidemije potvrđeno više od 1.800 slučajeva majmunskih boginja u zemalja van Afrike.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike