Lukašenko: Problem izvoza žita iz Ukrajine veštački - Kijev i Zapad žele da optuže Moskvu i Minsk za izazivanje gladi u svetu

17.06.2022

15:21

0

"Putin i ja smo razgovarali o ovom problemu"

Lukašenko: Problem izvoza žita iz Ukrajine veštački - Kijev i Zapad žele da optuže Moskvu i Minsk za izazivanje gladi u svetu
Tan2022-5-5_11571118_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je problem izvoza žita iz Ukrajine veštački, i da Kijev i Zapad žele da optuže Moskvu i Minsk za izazivanje gladi u svetu.

- Ispostavilo se da je najjeftiniji put preko Belorusije. Putin i ja smo razgovarali o ovom problemu. Ja kažem: "Ne brini, tamo nema toliko žita koliko oni vrište. I ne radi se o žitu. Hoće da nas optuže sa vama da smo izazvali svetsku glad. "Mi smo takvi divovi da smo napravili glad u svetu", rekao je Lukašenko tokom razgovora sa zaposlenima u OJSC Belšina u Bobrujsku, a njegove reči preneo je u petak sajt predsednika Belorusije.

Kako je on primetio: "počeli su da shvataju – samo su morali da nam okače još jedan svetski problem i kažu Afrikancima i Azijatima: "To rade dva diktatora!".

Prema Lukašenku, kada je predloženo sedam pravaca za izvoz žitarica, tema je nestala sama od sebe. "Nema teme. Takav je to svet", naveo je on.

On se dotakao i ograničenja koja je Zapad uveo na promet beloruskim đubrivom i najavio da strani partneri traže opcije za kupovinu đubriva.

- Glad je u svetu. Danas već polako: hajde da to uradimo nekako... Ja kažem: molim vas, dođite, uzmite. A Beloruskalij (fabrika đubriva) neće umreti, radiće - rekao je on.

- Možda ćemo ove godine prodavati manje đubriva po obimu, ali cene su porasle. Odnosno, obezbedićemo plate, naše kadrove, a oni će normalno da plaćaju poreze. Odnosno, nećemo ništa izgubiti u novcu - rekao je šef države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike