Putin i Si hitno razgovarali: Kina je spremna za bližu stratešku saradnju sa Rusijom!

15.06.2022

12:06

0

Kako je rekao Si, kineske vlasti spremne su da pruže podršku Rusiji

Putin i Si hitno razgovarali: Kina je spremna za bližu stratešku saradnju sa Rusijom!
Tan2022-2-4_93837918_1 - Copyright Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kineski predsednik Si Ðinping rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, tokom današnjeg telefonskog razgovora, da sve strane treba da rade na rešavanju krize u Ukrajini "na odgovoran način", izvestila je kineska državna televizija CCTV.

Kako je rekao Si, kineske vlasti spremne su da pruže podršku Rusiji za rešavanje ključnih pitanja u vezi sa zaštitom suvereniteta i nacionalne bezbednosti, prenosi agencija TASS.

- Kina je spremna za bližu stratešku saradnju sa Rusijom, spremna da pruži međusobnu podršku uzimajući u obzir ključne interese obe strane u pogledu suvereniteta i nacionalne bezbednosti - poručio je kineski lider.

Tokom razgovora, predsednik Si je ponovio spremnost Kine da pomogne u rešavanju situacije u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

- Kina je spremna da nastavi da igra svoju konstruktivnu ulogu - poručio je Si tokom razgovora sa ruskim predsednikom.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Kako je objasnio kineski lider, Peking zauzima nezavisan stav o ukrajinskom pitanju, "uzimajući u obzir činjenice i istorijsku realnost".

- Aktivno doprinosimo očuvanju mira u svetskim razmerama. Isto tako, doprinosimo održavanju stabilnog ekonomskog poretka u svetu - poručio je Si.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je potvrdio da su Putin i Si razgovarali, iako nije komentarisao o čemu je tokom razgovora bilo reči, preneo je Sputnjik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike