Bugari u problemu! Uprkos obećanjima američki tečni gas im skuplji od ruskog gasa

15.06.2022

17:35

0

Prvi tanker je već stigao na teritoriju Bugarske preko Turske

Bugari u problemu! Uprkos obećanjima američki tečni gas im skuplji od ruskog gasa
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američki tečni gas, čije je isporuke ranije dogovorio bugarski premijer Kiril Petkov, skuplji je, kako se ispostavilo, od ruskog gasa, piše list „Trud“ pozivajući se na visoke zvaničnike u Ministarstvu energetike.

Kako navodi list, ispostavilo se da je američki gas skuplji za 11,5 odsto i da cena iznosi 82,69 evra za megavat sat, dok je cena ruskog gasa bila – 74,16 evra.

Prvi tanker je već stigao na teritoriju Bugarske preko Turske.

Bugarska inače nema sporazum sa Turskom o tranzitu gasa i zbog toga „Bulgargas“ prvo prodaje gas turskoj kompaniji „Botaš“, nakon čega se gas prebacuje iz tog tankera u drugi na turskom terminalu, a „Bulgargas“ potom ponovo kupuje gas od Truske.

Podsetimo, ruski „Gasprom“ je krajem aprila saopštio da obustavlja isporuke na bugarsko tržište jer je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi – u rubljama.

Premijer je tada rekao da se Bugarska odavno spremala za takav scenario i da neće podleći uceni. U maju Petkov je boravi u SAD gde je uspeo da postigne dogovor o isporukama dva tankera tečnog gasa za jun. On je tvrdio da će američki gas biti ili jeftiniji od ruskog gasa ili da će cena biti približno ista.

Petkov ističe da se nastavljaju pregovori sa SAD o novim isporukama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike