Raskrinkavanje Bajdena: „Rusija je kriva za inflaciju" i ostale laži kojima je pokušao da zamaže oči Amerikancima

18.06.2022

19:09

0

Predsednik SAD pokazao se kao maher u izvrtanju činjenica pokušavajući da predstavi uspehe svoje administracije i da stvori sliku da je ispunio predizborna obećanja

Raskrinkavanje Bajdena: „Rusija je kriva za inflaciju" i ostale laži kojima je pokušao da zamaže oči Amerikancima
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Patrick Semansky, File

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden požalio se prošle nedelje voditelju Džimiju Kimelu na inflaciju i probleme koje ona donosi sa sobom. Govoreći o njoj, verovatno je imao na umu više negativan uticaj inflacije na njegov rejting, a manje na sve težu finansijsku situaciju Amerikanaca koji su prisiljeni da plaćaju gas i namirnice po većim cenama, kao i ostatak sveta.

Bajdenov govor u utorak bio je još jedan njegov pokušaj da se izvrnu činjenice i da se građanima predstavi ulepšana slika stvarnosti.

U nastavku navodimo netačne tvrdnje predsednika SAD i realno stanje koje ih opovrgava.

Netačna tvrdnja: Bajden se hvalio da je doveo Ameriku u poziciju da se pozabavi svetskim problemom koji je gori svuda osim u SAD: inflacijom.

Realno stanje: Netačno je da je inflacija svuda gora nego u Americi. U Sjedinjenim Američkim Državama ona iznosi 8,6 odsto, dok je stanje znatno bolje u Južnoj Koreji (5,4 odsto), Australiji (5,1 odsto) i Kanadi (6,8 odsto).

Netačna tvrdnja: Bajden je nastavio da krivi ruskog predsednika Vladimira Putina za povećanje cena u Americi.

Realno stanje: Nacionalni javni radio izvestio je ranije ove godine da su između 2019. i 2021. SAD zabeležile jedno od najvećih povećanja stope inflacije u svetu i da su po tome odmah iza Brazila i Turske.

AP Photo/Susan Walsh
Džozef Bajden

Inflacija se otkad je Bajden preuzeo vlast povećala čak četiri puta, dostigavši rast od sedam odsto pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. Inflacija veleprodajnih cena prošlog meseca iznosila je skoro 11 odsto, što je signal da još teža vremena čekaju američke potrošače.

Netačna tvrdnja: Bajden je u sredu optužio američke naftne kompanije da ostvaruju preveliki profit. Naredio im je da odmah preduzmu mere za povećanje snabdevanja benzinom i dizel gorivom.

Realno stanje: Bajdenova politika poremetila je energetska tržišta. Američki institut za naftu objavio je listu od 10 koraka koje bi Bajden mogao da preduzme da smanji poremećaje u snabdevanju, uključujući okončanje opstrukcije izdavanja dozvola za projekte prirodnog gasa, ukidanje ograničenja razvoja na saveznim zemljama i vodama i ukidanje carina na čelik iz Trampove ere.

Netačna tvrdnja: Bajden očigledno misli da javno buncanje može da vrati poverenje u njegovo vođstvo. Bukvalno je urlao na konferenciji Američke federacije rada i Kongresa industrijskih organizacija (AFL-CIO): „Ne želim više da slušam ove laži o nepromišljenom trošenju. Mi menjamo živote ljudi!"

Realno stanje: Analitičari Federalnih rezervi procenjuju da je Bajdenovo nepromišljeno poklanjanje dodalo tri odsto stopi inflacije krajem prošle godine. Federalne rezerve su povećale zalihe novca za 40 odsto od početka pandemije, zbog čega su skočile cene goriva širom sveta.

Netačna tvrdnja: Predsednik Amerike rekao je na konferenciji AFL-CIO da želi da se bori protiv inflacije, nudeći nove subvencije za brigu o deci.

AP Photo/Susan Walsh
Džozef Bajden

- Briga o deci košta vas od 12.000 do 14.000 dolara mesečno. Da li to uključuje uslugu limuzine do vrtića i nazad ili nešto drugo? - rekao je on u Čikagu.

Realno stanje: Služba za štampu Bele kuće prećutno je ispravila zvanični transkript, dodajući reč „godišnje“ na mesto reči „mesečno“, ali to nije doprinelo priči da bi poplava novih saveznih obaveza doprinela snižavanju cena.

Netačna tvrdnja: Možda je Bajden najglasniji bio kada je tokom govora pričao o svom planu da se bori protiv povećanja cena hrane u SAD izgradnjom privremenih silosa za žito na zapadu Ukrajine i istoku Poljske kako bi se olakšao izvoz pšenice.

Realno stanje: Uzaludno gubljenje vremena na silose neće mnogo pomoći potrošačima u Americi ili bilo gde van Evrope, jer je sad prekasno za to. Patetične reči u predsedničkim govorima neće zameniti hleb.

Netačna tvrdnja: Bajden se hvalio smanjenjem federalnog deficita za skoro dva biliona dolara u prve dve godine.

Realno stanje: To je tačno ako se kao polazna tačka uzme 2020. godina, kada je deficit bio ogroman zbog potrošnje povezane sa pandemijom.

Budžetska kancelarija Kongresa predviđa deficite u proseku od 1,6 biliona dolara godišnje od 2023. do 2032. godine, zaključno sa najvišim odnosom saveznog duga prema BDP-u u američkoj istoriji.

AP Photo/Susan Walsh
Džozef Bajden

Netačna tvrdnja: Bajden je tvrdio da je ostvario najveći oporavak broja radnih mesta u američkoj istoriji.

- Otkako sam postao predsednik, otvorili smo 8,7 miliona novih radnih mesta za 16 meseci - izjavio je on.

 

Realno stanje: Da li se smatra da je „novi posao“ „stvoren“ samo zato što su političari zbog epidemioloških mera prestali da zabranjuju ljudima da idu na radno mesto?

Skoro cela Bajdenova „priča o uspehu“ zasniva se jednostavno na poslovima u oblastima koje ponovo počinju da funkcionišu nakon zatvaranja i prekida koje je izazvala pandemija. Prema Statista.com, zaposlenost širom Sjedinjenih Američkih Država ove godine biće otprilike na istom nivou kao 2019.

Netačna tvrdnja: Bajden se hvalio: „Otvarali smo škole i preduzeća koja su bila zatvorena."

Realno stanje: Sindikati nastavnika učinili su više od bilo koga drugog da škole ostanu zatvorene, a ti sindikati su decenijama bili ogranak Demokratske stranke. Demokratski guverneri su bili daleko agresivniji u zatvaranju državnih ekonomija.

Netačna tvrdnja: Bajden je svoju pandemijsku politiku prikazao kao deo sopstvene priče o ekonomskom uspehu: „Smanjili smo broj smrtnih slučajeva od kovida za 90 odsto.“

AP Photo/Evan Vucci
Džozef Bajden

Realno stanje: Više od 600.000 ljudi umrlo je od kovida otkako je Bajden postao predsednik, 50 odsto više nego što je umrlo tokom Trampove administracije.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u januaru su dnevno prijavljivali više od milion novih slučajeva kovida, dok Bela kuća predviđa da će ove jeseni i zime biti do 100 miliona novoobolelih.

Iz ovoga se može zaključiti da Bajden naizmenično sebi pripisuje zasluge za sve dobro što se dešava u Americi i zaklinje se da je nedužni posmatrač ekonomije koja je skrenula sa koloseka.

Mnogi veb-sajtovi razotkrivaju njegove laži i objavljuju činjenice koje ga raskrinkavaju, ali je fakat da Amerikanci, kao i ostatak sveta, svakodnevno vide sve veće brojeve na benzinskim pumpama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike