Olaf Šolc poslao skrivenu, ali jasnu poruku Ukrajini: Makron i Dragi su birali druge reči, a on je ciljao pravo u centar

19.06.2022

09:57

0

Nije hteo da daje lažna obećanja Kijevu

Olaf Šolc poslao skrivenu, ali jasnu poruku Ukrajini: Makron i Dragi su birali druge reči, a on je ciljao pravo u centar
AP22139599773447 - Copyright AP Photo/Peter Dejong

Kancelar Nemačke Olaf Šolc poslao je tokom posete Kijevu skrivenu poruku vladi Ukrajine u vezi sa članstvom u Evropskoj uniji, piše nemački list „Velt“.

- Makron i Dragi su govorili o „putu“ koji je Kijev započeo, dok je šolc pričao o „putu punom preduslova“ - navodi se u tekstu.

Nemački kancelar smatra da je neophodno da se Ukrajina promeni kako bi je prihvatili u Evropsku uniju: da se bori protiv korupcije, izgradi funkcionalnu pravnu državu i liberalizuje svoju ekonomiju.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je i da se sama EU promeni, odnosno da uvede princip većine za donošenje važnih odluka, umesto jednoglasja koje je trenutno aktuelno.

Šolc je izjavio da će samo fundamentalno reformiran savez imati mogućnosti da se širi. Na ovaj način nemački kancelar ne daje Ukrajini lažna obećanja, zaključuje se u materijalu.

Prethodno je Evropska komisija zvanično izjavila da je preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata i da to bude simboličan korak na dugom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Odluku co tome doneće lideri EU 23-24. juna.

Poslednja zemlja koja je primljena u EU je Hrvatska 2013. godine. Proces razmatranja zahteva za članstvo trajao je deset godina. Albanija je dobila status kandidata 2014. godine, a Turska još 1999. godine, ali ni jedna ni druga još nisu postale članice Evropske unije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike