"Treći svetski rat je već počeo": Papa Franja ukazao na složenost sukoba u Ukrajini, još jednom kritikovao NATO

15.06.2022

12:58

0

Iako borbe na istoku Evrope „više privlače našu pažnju", on je primetio da su ratovi takođe u toku na mestima kao što su sever Nigerije i Mjanmar, „i da nikoga nije briga“

"Treći svetski rat je već počeo": Papa Franja ukazao na složenost sukoba u Ukrajini, još jednom kritikovao NATO
Papa Franja - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia

Papa Franja je izjavio da je treći svetski rat već u toku, o čemu svedoče „isprepletani elementi“ u rusko-ukrajinskoj krizi i drugim sukobima širom sveta.

- Pre nekoliko godina palo mi je na pamet da kažem da doživljavamo treći svetski rat koji se vodi parcijalno. Danas je za mene treći svetski rat već proglašen - rekao je poglavar Katoličke crkve u intervjuu jezuitskim medijima od 19. maja koji je objavljen u utorak.

Papa je primetio da su, iako borbe u Ukrajini „više privlače našu pažnju", ratovi takođe u toku na mestima kao što su sever Nigerije i Mjanmar, „i da nikoga nije briga“.

- Svet je u ratu. Ovo je nešto o čemu bi trebalo da razmišljamo. Šta se dešava sa čovečanstvom koje je imalo tri svetska rata u jednom veku? Morate misliti o tome da su u jednom veku bila tri svetska rata, iza kojih stoji sva trgovina oružjem - kazao je on.

Prihvatajući kritike zbog njegovog neuspeha da osudi ruskog predsednika Vladimira Putina i pominjući svoje prethodne komentare koji ukazuju na to da je širenje NATO na pragu Rusije možda izazvalo krizu, papa je negirao da je „proruski” nastrojen. Rekao je da bi takva tvrdnja bila „pojednostavljena i pogrešna“.

- Jednostavno sam protiv pretvaranja složene situacije u razliku između dobrih i loših momaka, bez uzimanja u obzir korena i sopstvenih interesa, koji su veoma složeni. Dok smo svedoci žestine ruskih trupa, ne treba zaboraviti probleme i težiti njihovom rešavanju - rekao je on.

Upitan kako jezuitski urednici treba da izveštavaju o istočnoevropskom sukobu na način koji doprinosi mirnoj budućnosti, Franjo je odgovorio: „Moramo da se udaljimo od uobičajenog načina razmišljanja Crvenkape. Crvenkapa je bila dobra, a vuk loš momak. Ovde, apstraktno, nema metafizički dobrih i loših momaka. Pojavljuje se nešto globalno, sa elementima koji su usko isprepleteni jedni sa drugima”.

Profimedia
Papa Franja

Takođe je upozorio da se ne treba fokusirati samo na „brutalnost i žestinu“ sukoba.

- Opasnost je u tome što vidimo samo ovo, a propuštamo celu dramu koja se odvija iza ovog rata, koji je možda na neki način ili izazvan ili nije sprečen. Takođe primećujem interesovanje za testiranje i prodaju oružja. To je veoma tužno, ali na kraju krajeva, to je ono što je suština - istakao je on.

Papa je ponovio svoju zabrinutost, prvi put objavljenu u intervjuu prošlog meseca, da je NATO možda podstakao vojnu ofanzivu Moskve na Kijev. On se prisetio razgovora sa šefom države, koga je identifikovao samo kao „mudrog čoveka“, nekoliko meseci pre početka borbi.

- Rekao mi je da je veoma zabrinut zbog načina na koji NATO deluje. Pitao sam ga zašto, a on je rekao: „Laju na kapije Rusije, a ne razumeju da su Rusi imperijalni i da neće dozvoliti da im priđe nijedna strana sila“ - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike