Čak ni demokrate više ne žele Bajdena: Članovi stranke smatraju da Amerika srlja u propast sa aktuelnim predsednikom

13.06.2022

09:57

0

Sve manje građana ga podržava, a sada je i u partiji počeo da gubi poverenje

Čak ni demokrate više ne žele Bajdena: Članovi stranke smatraju da Amerika srlja u propast sa aktuelnim predsednikom
profimedia-0689151058 - Copyright Profimedia

Pozivajući se na „desetine frustriranih demokratskih zvaničnika, članova Kongresa i glasača“, Njujork tajms je u nedeljnom izveštaju pisao da bi sadašnji američki predsednik Džozef Bajden mogao da bude zamenjen kao kandidat stranke 2024.

Predsednik se „bori da unapredi najveći deo svog dnevnog reda“, priznaje se u članku, u kom se navodi i da je poslednja šansa stranke da privuče birače „fokusirane na inflaciju i cene gasa“ nazad u okrilje demokrata pre srednjoročnih izbora jeste dodatno fokusiranje na već sveprisutna izveštavanja o neredima u Kapitolu od 6. januara.

Nakon uveravanja čitalaca da „većina vrhunskih izabranih demokrata okleva“ da odbaci aktuelnog predsednika, pripisujući mu zasluge za izbacivanje bivšeg predsednika Donalda Trampa iz Bele kuće, novine su istakle „ponovljene neuspehe“ njegove administracije u „potpisnim demokratskim pitanjima“ kao što su kao što su abortus, kontrola oružja, pravo glasa i skupi investicioni program, kao i nestranačka pitanja kao što su rekordna inflacija i cene gasa.

Član demokratskog nacionalnog komiteta Majamija Stiv Simeonidis nije oklevao u vezi sa nedostatkom vere u Bajdenovu sposobnost da osvoji drugi mandat.

- Reći da je naša zemlja na dobrom putu daleko je od stvarnosti. Bajden bi odmah nakon međuizbora trebalo da saopšti da neće tražiti reizbor 2024. - rekao je on.

Drugi su manje birali reči. Nedavna pobednica na primarnim izborima demokrata, Jasmin Kroket, ukazala je na „jaz entuzijazma“ između stranaka.

- Demokrate se pitaju „šta se, dođavola, dešava?“ Naša zemlja se potpuno raspada. I zato mislim da nam nedostaje uzbuđenja - kazala je ona.

AP Photo/Petr David Josek
 

Čak su i predsednikove pristalice priznale da bi moglo biti potrebno ozbiljno menjanje narativa da bi se Bajden zadržao u Beloj kući.

Imajući u vidu moćnu komoru glavnih platformi društvenih medija koji su već u velikoj meri u skladu sa željama administracije, nije jasno kako bi se dalje narativ mogao pokrenuti, osim što se nameće mnogo ismevani Odbor za upravljanje dezinformacijama koji je administracija bila osramoćena, zbog čega je morala da ga pauzira prošlog meseca nakon bio je naširoko ismejan kao orvelovski napad na Prvi amandman.

Bajdenov rejting je rekordno nizak, a čak ga i članovi njegove sopstvene stranke ne podržavaju kao ranije, što pokazuju rezultati od prošlog meseca, kad ga je podržavalo 73 odsto članova, najmanje tokom njegovog predsedništva, dok je u januaru, prema anketama, samo 48 odsto demokrata smatralo da treba da se ponovo kandiduje.

Podrška Bajdenu je opala širom zemlje - samo 36 odsto ispitanika reklo je da pozitivno gleda na njegovo predsedništvo, što je najniži rezultat od kada je preuzeo dužnost u januaru 2021. Čak 83 odsto Amerikanaca veruje da zemlja ide u pogrešnom pravcu.

Nedavne ankete pokazuju da crni birači ne podržavaju predsednika zbog neispunjenja „osnovnih obećanja“ datih tokom kampanje. Manje od četvrtine crnih glasača je, u anketi sprovedenoj ranije ovog meseca, smatralo da je Bajdenov učinak dobar, a samo 64 odsto ih je reklo da su „apsolutno sigurni“ da će glasati na međuizborima, što je pad od 20 odsto u odnosu na prošli jun.

S obzirom na to da je Bajdenov primarni adut 2020. bio to što on nije Tramp, stratezi takođe brinu o tome kako će se ponašati protiv bilo kog republikanskog kandidata koji nije Tramp, posebno mlađeg lica kao što je guverner Floride Ron DeSantis, koji se smatra potencijalnim kandidatom ako Tramp odluči da se ne kandiduje.

S obzirom na to da će Bajden 2024. imati 82 godine, čak ni strategija izbegavanja intervjua koja mu je dobro poslužila tokom pandemije kovida 19 verovatno neće sakriti njegovu slabost od glasača.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike