Poseta evropskog trojca Kijevu: Šta kaže Kremlj, a čemu se nadaju Ukrajinci?

16.06.2022

12:50

0

Poseta Šolca, Makrona i Dragija privukla veliku pažnju

Poseta evropskog trojca Kijevu: Šta kaže Kremlj, a čemu se nadaju Ukrajinci?
trio - Copyright Ludovic Marin, Pool via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi doputovali su u jutros u Kijev, posetivši ukrajinsku prestonicu prvi put zajedno od početka sukoba u toj zemlji.

Tim povodom oglasila se i ruska strana.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsednik, a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, istakao je da je poseta evropskih zvaničnika "beskorisna".

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

Medvedev je na Tviteru napisao da poseta Makrona, Šolca i Dragija "neće približiti Ukrajinu miru".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je ranije danas da se nada da trojica evropskih lidera neće samo razgovarati o snabdevanju Ukrajine oružjem, već da će „naterati predsednika Ukrajine da realno sagleda stanje stvari“.

- Nadam se da se lideri neće fokusirati samo na podršku Ukrajini tako što će je dalje zatrpavati oružjem. To je apsolutno besmisleno, produžiće patnje ljudi i naneti novu štetu Ukrajini - naveo je on.

Kremlj je u više navrata oštro reagovao zbog toga što zapadne zemlje naoružavaju Kijev, ističući da to produžava sukob, a zapadne zemlje su od početka sukoba isporučile Ukrajini vojnu opremu vrednu milijarde dolara.

Profimedia
 

Ruski vodeći pregovarač Vladimir Medinski izjavio je da je Moskva spremna da ponovo započne pregovore sa Ukrajinom, ali da nije dobila odgovor na predloge koje je ranije iznela Kijevu.

Čemu se Ukrajinci nadaju?

Šolc, Makron i Dragi doputovali su u Kijev da bi saopštili da je Ukrajini dodeljen status kandidata za članstvo u EU i da pozovu Kijev na povratak za pregovarački sto sa Rusijom, izjavio je danas savetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Viktor Andrusiv.

- Prema mojim izvorima, Makron, Šolc i Dragi nam donose kandidaturu za EU i zahtev za povratak na pregovore sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

I poslanik Aleksej Gončarenko rekao je da zapadni lideri Kijevu donose status kandidata za članstvo u EU.

Šef predsedničke kancelarije Andrej Jermak rekao je da će se razgovorati i o bezbednosti hrane.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike