Putin se obratio svetskoj javnosti prvi put od početka sukoba u Ukrajini: Ekonomski blickrig protiv Rusije nije uspeo! (VIDEO)

17.06.2022

12:45 >> 14:08

0

Autor: N. Pavlović

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu

Putin se obratio svetskoj javnosti prvi put od početka sukoba u Ukrajini: Ekonomski blickrig protiv Rusije nije uspeo! (VIDEO)
putin-forum1 - Copyright Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Ruski predsednik, Vladimir Putin, održao je govor na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu što je bilo njegovo prvo obraćanje međunarodnoj javnosti otkako je počeo sukob u Ukrajini.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, najavio je da će ovogodišnji Putinov govor "biti veoma važan", a fokusiraće se na ekonomiju i svetska događanja.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu protiče u veoma složenim globalnim uslovima, a čak i osnovni ekonomski principi su se našli pod udarom, rekao je Putin na početku obraćanja.

Putin je naglasio da elite zapadnih zemalja i dalje žive u iluziji, žive u prošlosti, ne žele da sagledaju realnost. "Druge posmatraju kao kolonije i kao građane drugog reda, zato žele da vrše pritisak na bilo koga ko im se usprotivi", dodao je.

Ekonomski blickrig nije uspeo

- Era unipolarnog sveta je završena koliko god se trudili da je očuvaju - kazao je.

Putin je istakao da je sam život opovrgao sve namere zapadnih zemalja koje su uvele brojne sankcije jer se ruska ekonomija, uprkos svemu, nije slomila.

- Tri meseca se borimo sa inflacijom, koja je sada oko 16 odsto i pada - dodao je rekavši da je i to i dalje visoka cifra, ali da će uspeti da se obračunaju sa tim problemom.

Printscreen/RT
 

- Ekonomski blickrig protiv Rusije je bio osuđen na propast od samog početka - istakao je. Putin je napomenuo da sankcije mogu jednog dana biti upotrebljene protiv bilo koga, pa i članica EU.

- Evropa nosi veliki teret, a u mnogim državama inflacija je 20 odsto i raste, što su rekordne cifre u poslednjih 40 godina... Inflacija jede njihovu štednju, pogađa mnoge građane, a takođe gube konkurentnost na globalnom tržištu... Naravno, mi imamo svojih problema, ali oni stalno upiru prstom u nas dok i sami imaju svojih muka - objasnio je Putin u govoru.

O EU i SAD

- Nikada nisu zaista marili za ljude koji žive u tim oblastima, ali žele da naprave platformu i Istočnoj Evropi kako bi napali Rusiju. Naše snage u Donbasu se bore za nezavisnost, da taj narod može da ima svoju istoriju...

- EU bi mogla da izgubi više od 400 milijardi dolara zbog sankcija koje je nametnula Rusiji. Evropska unija je izgubila "politički suverenitet" u odgovoru na sukob u Ukrajini, a sa rastom inflacije samo će rasti i nejednakost.

- SAD se prave da ne primećuju da postoje i drugi jaki centri moći u svetu.

Putinova inflacija

- Ko će u to poverovati, ko će se složiti. Svako ko ima um zna da naša operacija u Donbasu nema veze sa tim. Sve je to rezultat sistematskih grešaka birokrata u Vašingtonu i EU. To je pravi razlog - osvrnuo se predsednik na tvrdnje da je aktuelna ekonomska svetska kriza posledica njegovih poteza zbog čega su mnogi koristili izraz "Putinova inflacija".

"Neka jedu kolače": Američki mediji pokušavaju da ubede građane da treba da plaćaju više za gorivo jer će tako kazniti Rusiju?!

- Bili bismo polaskani da možemo da imamo toliku moć da vinemo inflaciju u nebo u SAD - dodao je.

Cene đubriva i izvoz žita

Rusija je spremna da doprinosi uspostavljanju ravnoteže kada je reč o snabdevanju hranom, kazao je i napomenuo da ruska vojska ne blokira izvoz žita iz ukrajinskih luka. Postoji mogućnost da će žito biti dato u razmenu za oružje, uveren je ruski lider.

Rusija može da poveća izvoz žitarica i đubriva. Samo izvoz žitarica bi mogao da naraste na 50 miliona tona, dodao je.

Printscreen/RT
 

Ruski predsednik smatra da u ovom trenutku nema nikakvih pretpostavki za promene svetskih cena đubriva.

- Zbog nedostatka đubriva, cene prehrambenih proizvoda rastu, a to nosi opasnost od gladi u siromašnim zemljama. Sve je to na savesti SAD i Evropske unije - istakao je Putin.

Specijalna operacija u Ukrajini

Predsednik Putin je istakao da je odluka o pokretanju vojne operacije bila teška, ali iznuđena.

Kazao je da je cilj operacije bio zaštita "našeg naroda u Donbasu".

Zapad nastavlja da pumpa Ukrajinu oružjem, ali će ciljevi operacije biti izvedeni, bez ikakve sumnje, uveren je ruski lider.

Prethodno je javljeno da je sistem Međunarodnog ekonomskog foruma pod hakerskim napadima, zbog čega je bilo odloženo obraćanje ruskog predsednika.

TASS Host Photo Agency Pool via AP
 

Kako je navedeno, srušen je sistem za registrovanje učesnika plenarne sednice.

 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike