Ne uklapa im se u antirusku propagandu: Zašto su zapadni mediji ignorisali granatiranje porodilišta u Donjecku

14.06.2022

18:23

0

Zvaničnici DNR izvestili su da su kijevske snage nedavno pojačale neselektivno raketiranje grada

Ne uklapa im se u antirusku propagandu: Zašto su zapadni mediji ignorisali granatiranje porodilišta u Donjecku
profimedia-0699642696 - Copyright AP Photo/Mstyslav Chernov, File

Zamenik šefa misije Rusije pri UN Dmitrij Poljanski kritikovao je zapadne medije zbog toga što nisu osudili ukrajinsko granatiranje porodilišta u Donjecku.

- Gde je reakcija zapadnih medija? Svi oni, Bi-Bi-Si, Rojters, AFP, koji su brujali o šteti nanesenoj porodilištu u Marijupolju, u kojoj su ukrajinski nacionalisti zauzeli borbeni položaj? - upitao je Poljanski u tvitu u utorak.

Zvaničnici Donjecke Narodne Republike (DNR) izvestili su da su kijevske snage nedavno pojačale neselektivno granatiranje Donjecka. U ponedeljak je petoro ljudi poginulo, a skoro 40 povređeno dok je nekoliko delova grada, uključujući pijacu, bilo pod vatrom.

Najmanje jedna od granata pogodila je porodilište, oštetivši zgradu i razbivši prozore. Smrtni slučajevi i povrede izbegnuti su jer su se pacijenti i osoblje sklonili u podrum, kažu zvaničnici DPR-a.

- Ukrajina namerno gađa civile. Hoćemo li čuti reč osude? - napisao je ruski diplomata.

On je na Tviteru podelio i snimak reportera koji prikazuje štetu nanetu porodilištu i pacijente koji se kriju u podrumu.

U ranijem tvitu, Poljanski je naglasio da nema vojnih jedinica u oblastima koje je Ukrajina granatirala.

 

 

„Zapad je u potpunosti odgovoran za ove zločine“ pošto je Donjeck pogođen NATO granatama koje su Kijevu nedavno dostavili stranci koji podržavaju Kijev, napisao je on.

Zapadni mediji su uglavnom ignorisali ukrajinski napad na porodilište u Donjecku, ali je Rojters u svom izveštaju od ponedeljka posvetio nekoliko redova incidentu.

- Ruske novinske agencije kasnije su javile da je granata pala na porodilište u gradu Donjecku, izazvavši požar i nateravši osoblje da pošalje pacijente u podrum. Nije bilo nezavisne potvrde o bilo kom od napada i Rojters nije mogao da utvrdi da li su se oni dogodili - napisala je agencija.

Međutim, kada je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdio da je Rusija gađala porodilište u Marijupolju 9. marta, priča je dospela na naslovne strane većine velikih zapadnih medija. U incidentu su poginule tri osobe, uključujući jedno dete, saopštile su lokalne vlasti.

Rusko ministarstvo odbrane negiralo je da je uopšte gađalo medicinsku ustanovu, sugerišući da su celu stvar inscenirali Ukrajinci, koji su detonirali eksploziv. Verodostojnost fotografija koje je Kijev predstavio kao dokaz navodnog ruskog napada takođe su doveli u pitanje mnogi onlajn mediji.

Marijana Višemirskaja, jedna od trudnica prikazanih na slikama koje su se pojavile na naslovnim stranama mnogih velikih medijskih kuća, kasnije je tvrdila da nije bilo ruskog vazdušnog udara na bolnicu.

AP Photo/Mstyslav Chernov, File
Marijana Višemirskaja

Ona je insistirala da je to rekla novinarima AP-a, ali su oni odlučili da to ne pominju u svom izveštavanju.

Višemirskaja, koja je evakuisana u DNR iz Marijupolja i koja je od tada postala majka, takođe je rekla da su njene fotografije distribuirane bez njenog pristanka.

Ujedinjene nacije označile granatiranje porodilišta u Donjecku kao kršenje međunarodnog prava

Izveštaji o granatiranju porodilišta u Donjecku izazivaju zabrinutost, izjavio je u ponedeljak za TASS portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, dodajući da je to očigledno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

- Videli smo medijske izveštaje o porodilištu u Donjecku. Ovo je izuzetno zabrinjavajuće. Svaki napad na civilnu infrastrukturu, posebno na zdravstvene ustanove, predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava - rekao je on.

Ranije u ponedeljak, misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre izvestila je o masovnom granatiranju gradova i naselja u republici i korišćenje artiljerije različitih kalibara, uključujući neviđeno snažno i neprekidno granatiranje Donjecka. Jedna od granata pogodila je lokalno porodilište i zapalila ga.

Ukrajinske snage su poslednjih dana snažno bombardovale Donjeck. Najintenzivnija eskalacija od 2014. godine registrovana je 30. maja, kada su ukrajinske oružane snage upotrebile artiljeriju kalibra 155 mm i američke haubice M777, kao i ispalile četiri rakete iz višecevnog raketnog sistema Smerč na stambena naselja, uzrokujući civilne žrtve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike