Ponovo pokrenuta priča o referendumu: Premijerka Škotske najavila da će naći put do nezavisnosti, reagovao i Džonson

14.06.2022

14:19

0

Portparol britanskog premijera istakao je da on smatra da trenutno nije vreme da se o tome govori

Ponovo pokrenuta priča o referendumu: Premijerka Škotske najavila da će naći put do nezavisnosti, reagovao i Džonson
Nikola Sterdžen - Copyright Profimedia

Škotska premijerka Nikola Sterdžen izjavila je danas da će uskoro otkriti više detalja o načinu na koji bi nacionalni parlament mogao da nastavi sa organizovanjem novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti britanske vlade.

Kako je istakla, na osnovu rezultata prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Škotskoj može se zaključiti da postoji "neosporan demokratski mandat" za glasanje, koji namerava da ispoštuje, iako je premijer Velike Britanije Boris Džonson odbio da izda naredbu da se to dozvoli, prenosi Rojters.

- Ukoliko želimo da podržimo demokratiju ovde u Škotskoj, moramo da napravimo put napred, ako je potrebno bez naredbe iz odeljka 30 - poručila je ona i dodala da je u toku rad na tome kako dalje, s obzirom na to da britanski parlament ima ovlašćenje da ospori škotskom parlamentu da sprovede referendum.

Ovim povodom oglasio se i portparol britanskog premijera, koji je istakao da Džonson smatra da sada nije vreme da se govori o još jednom referendumu o nezavisnosti Škotske.

- Premijer veruje javnost ne želi da bilo koja vlada bude fokusirana na to u trenutku kada postoje značajni izazovi koji ih trenutno pogađaju - poručio je on, prenosi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike