Sojevi koji postaju dominantni: Ništa nije gotovo, stiglo važno upozorenje Evropske agencije za lekove!

13.06.2022

14:56

0

Dodaje se da su nove pod varijante Omikrona otpornije na imunitet dobijen vakcinama AstraZeneke i Fajzera jer su ”antigenski više udaljeni od osnovnog virusa"

Sojevi koji postaju dominantni: Ništa nije gotovo, stiglo važno upozorenje Evropske agencije za lekove!
16514874661596199037cajetina-cigota-bolnica-fotorina6 - Copyright RINA

Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila je da varijante BA.4 i BA.5 Omikron soja virusa Sars-Cov-2 postaju dominante u Evropi što će ”verovatno rezultirati povećanjem slučajeva infekcije Covid-19 u narednim nedeljama”.

U EMA navode da na osnovu ograničenih podataka nema dokaza da su BA.4 i BA.5 povezani sa povećanom ozbiljnošću infekcije u poređenju sa cirkulišućim varijantama BA.1 i BA.2., ali upozoravaju da sa povećanje broja inficiranih, kao i u prethodnim talasima, može doći do povećanja hospitalizacija, prijema na intenzivnu negu i broja smrtnih ishoda.

Dodaje se da su nove pod varijante Omikrona otpornije na imunitet dobijen vakcinama AstraZeneke i Fajzera jer su ”antigenski više udaljeni od osnovnog virusa”.

Zemlje se pozivaju da nadziru kretanje i širenje virusa Covid-19, naročito kod starijih od 65 godina, a iz EMA ponavljaju da su vakcinacija i primanje buster doze i dalje prioriteti u zaštiti, uz očekivanje da će dodatne doze biti potrebne najrizičnijim grupama u očekivanju novih talasa infekcije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike