Ekstremni toplotni talas "prži" ove tri zemlje, a da li dolazi u Srbiju? (VIDEO)

16.06.2022

19:29

0

Autor: 24sedam

Britanci su juče imali najtopliji dan u godini - temperature su dostizale 28 stepeni u delovima Londona, a delovi jugoistoka zemlje su bili izuzetno vrući

Ekstremni toplotni talas "prži" ove tri zemlje, a da li dolazi u Srbiju? (VIDEO)
las vegas AP18205832543356 - Copyright AP Photo/John Locher

Španija, Francuska i Velika Britanija doslovno "gore"! Ove evropske države ovih dana su se suočile sa ekstremno visokim temperaturama, dok se u delovima Britanije baš sutra očekuje vrhunac tog vrelog talasa i temperatura od 34 stepena Celzijusa. Britanci su juče imali najtopliji dan u godini - temperature su dostizale 28 stepeni u delovima Londona, a delovi jugoistoka zemlje su bili izuzetno vrući. Ipak, Španije odnosi sve rekorde.

Velika Britanija: Uključena sva upozorenja o visokim temperaturama

Sve toplije vreme tokom godina u Velikoj Britaniji povezano je sa klimatskim promenama, a Met Ofis (Nacionalna meteorološka služba Velike Britanije) upozorava da bi ovonedeljne vrućine inače bile "retkost" za jun mesec.

Met Ofis i Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije (UK Health Security Agency - UKHSA) izdali su upozorenje o visokim temperaturama trećeg nivoa za jugoistočnu Englesku, London i istočnu Englesku, dok je upozorenje nivoa 1 na snazi za severnu Englesku.

 

 

U Španiji najtoplije od 1981. godine

Drugi ekstremni toplotni talas u ovoj godini zahvatio je Španiju i južnu Francusku, sa temperaturama koje dostižu maksimum koji se inače ne beleži do jula ili avgusta, a stručnjaci upozoravaju da se letnji toplotni talasi dešavaju sve ranije i češće.

Francuski Meteo Frans saopštio je da su temperature već premašile 35 stepeni u blizini Mediterana, a od sredine ove nedelje se povećavaju, kako se masa vrućeg vazduha kreće ka severu, a delovi jugozapada i doline Rone mogu da dostignu i 39 stepeni Celzijusa.

 

 

U susednoj Španiji, početkom juna, zabeležene su najviše temperature u poslednjih 20 godina, a možda i više, sa 40 stepeni Celzijusa koliko je izmereno tokom vikenda u Sevilji i obližnjoj Kordobi, 42 stepena u dolini Gvadijana u Ekstremaduri i 43 stepena u drugim delovima južne Španije.

- Suočavamo se sa neuobičajeno visokim temperaturama za jun - rekao je portparol Aemeta, državnog meteorološkog zavoda, dodajući da je najnovija epizoda treća najranija zabeležena i prva koja je stigla ovako rano još od 1981. godine.

 

 

Prognostičari kažu da je globalno zagrevanje značilo da je leto u Španiji sada počelo između 20 i 40 dana ranije nego pre 50 godina. Prošla godina je bila najtoplija i najsušnija u Španiji u istoriji, sa temperaturom koja je dostigla najviši nivo od 47,4 stepena Celzijusa u provinciji Kordoba. Epizode ​​ekstremnih vrućina u dve zemlje prate najtopliji maj zabeležen u Francuskoj i Španiji. Francuska je prošlog meseca u nekim delovima na jugu zemlje zabeležila temperaturu koja prelazi 38 stepeni Celzijusa - oko 17 stepeni više od sezonskog proseka.

Da li toplotni talas dolazi u Srbiju?

Kraj ove i početak sledeće nedelje mogao bi da obeleži dolazak vrelog talasa iz severne Afrike koji je u prethodnom periodu Španiji doneo temperature i od preko 40 stepeni!

Narednih dana očekuje nas lepo i prijatno vreme, sa temperaturama koje će se kretati između 25 i 30 stepeni, uz kraće prolazno naoblačenje u petak kada će biti mogući ponegde lokalni pljuskovi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike