Makron gubi izbore u Francuskoj! Nema parlamentarnu većinu, Le Penova ostvarila istorijski rezultat (FOTO/VIDEO)

19.06.2022

16:35 >> 19:48

0

Vest da je Makron izgubio većinu u parlamentu državna agencija AFP objavila je pod oznakom "hitno"

Makron gubi izbore u Francuskoj! Nema parlamentarnu većinu, Le Penova ostvarila istorijski rezultat (FOTO/VIDEO)
makron - Copyright AP Photo/Francois Mori

Prve projekcije parlamentarnih izbora iz Francuske prilično su iznenađujuće! Koalicija "Zajedno" predsednika Emanuela Makrona na putu je da izgubi apsolutnu većinu u francuskom parlamentu, levičarska koalicija NUPES Žan-Lika Melanšona dobila je 149 mesta, dok je istorijski rezultat postigao Nacionalni savez Marin Le Pen sa osvojenih 89 mandata.

Vest da je Makron izgubio većinu u parlamentu državna agencija AFP objavila je pod oznakom "hitno".

 

 

Po svemu sudeći, Makronov blok desnog centra izgubiće apsolutnu većinu, a krajnji desni blok Le Penove znatno je nadmašio očekivanja na anketam. Prema ovim projekcijama, NUPES će biti zvanična opozicija.

 

Stranka Marin Le Pen pozdravila je rezultate izbora u Francuskoj i okarakterisala ih kao "cunami".

Le Pen: Ubedljivo najveća pobeda naše političke porodice

Predsednica Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen istakla je da je ta desničarska stranka na današnjim parlamentarnim izborima u Francuskoj ostvarila "ubedljivo najveću pobedu u istoriji".

Ludovic Marin, Pool via AP
 

- Naša poslanička grupa će biti daleko najveća u istoriji naše političke porodice. Ovo poverenje nas obavezuje - istakla je Le Pen, prenosi Figaro.

Melanšon: Potpuni poraz predsedničke stranke

Lider Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona pozdravio je večeras nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj "totalno razbijanje predsedničke stranke".

AP Photo/Michel Spingler
 

- Niko nema većinu. Francuska se izjasnila i mora se reći nedovoljno, jer je nivo apstinenata i dalje previsok, što znači da veliki deo Francuske ne zna gde da se okrene, tako da su tri bloka na sličnom nivou - naveo je Melanšon, prenosi Figaro.

On je dodao da još ne zna da li je njegova koalicija na prvom ili drugom mestu.

- Ali to je neuspeh ''makronije'', moralni neuspeh onih koji su svima davali lekcije. Oni su ojačali Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen - smatra Melanšon.

 

Drugi krug

Prema podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u drugom krugu parlamentarnih izbora do 17 sati glasalo je 38,11 odsto građana sa pravom glasa.

Na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 2017. godine na birališta je do 17 sati izašlo 35,33 glasača, podsećaju iz francuskog Ministarstva.

 

S druge strane, prema istraživanju instituta Elab, sprovedenom za francusku televiziju BFM, radio RMC i "L''Ekspres", očekuje se da u drugom krugu parlamentarnih izbora na glasačka mesta do zatvaranja birališta u 20 sati ne izađe 54 odsto birača, što je za više od tri odsto manje nego na izborima 2017, kada je procenat uzdržanih iznosio 57,36.

 

Broj apstinenata, prema tim procenama, kako navodi BFM, ipak raste u odnosu na prvi krug parlamentarnih izbora, kada na glasačka mesta nije izašlo 52,49 procenata birača.

Na veću apstinenciju, kako dodaje francuska televizija, utiče i činjenica da se ove godine održavaju i predsednički i parlamentarni izbori, što tokom ranijih izbornih procesa nije bio slučaj.

Eric Feferberg/Pool Photo via AP, fil
 


Prvi krug: Levica bila u blagoj prednosti

Prema prvim procenama, centristički savez "Zajedno" francuskog predsednika Emanuela Makrona i novoformirana levicarska koalicija skoro su bili izjednačeni po broju osvojenih glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora, mada je levica u blagoj prednosti, pokazuju rezultati prvih izlaznih anketa. Prva runda se održala 12.juna.

Prema izlaznoj anketi Ifop-Fidusijala, novoformirana levičarska koalicija NUPES osvojila je tada 25,7 odsto glasova, dok Makronova partija i njeni saveznici imaju 25 odsto.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojilo je 19,3 odsto glasova, pokazuje anketa.

Više od 6.000 kandidata, starosti od 18 do 92 godine, borilo se za 577 mesta u francuskom parlamentu u prvom krugu izbora.

Vrućine "odredile" izlaznost

Ocenjuje se da vremenski uslovi mogu biti faktor kada je reč o današnjoj izlaznosti birača, jer je Francuska na udaru ranog talasa rekordnih vrućina.

Francuska meteorološka služba upozorava na temperature koje nikada ranije nisu bile zabeležene u junu.

Meteorolozi predviđaju da će se u većem delu kontinentalne Francuske živa u termometru kretati od 35 do 40 stepeni Celzijusa, a u delu od jugozapada do centralnih delova Francuske očekivalo se čak između 40 i 42 stepena Celzijusovih.

Binus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike